Zdarza Ci się ugotować za dużo kaszy? Mnie często. Ale czasem z premedytacją gotuję więcej. Wykorzystuję ją między innymi do przygotowania kotlecików - lekko orientalnych, aromatycznych, smacznych i będących ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta mielonego.
Składniki:- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej (120 g suchej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ostudzoną ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj przyprawy, natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i uformuj kotleciki.
Na talerz wysyp mąkę kukurydzianą i obtaczaj w niej kotlety.
Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron.