Maj nieodłącznie kojarzy mi się ze smakiem szparagów. To jedno z tych warzyw, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok i które znikają z naszych straganów tak szybko, że nie zawsze zdążę się nimi w pełni nacieszyć. Można je przygotować na wiele sposobów: w formie zapiekanek, jako dodatek do makaronu lub risotto albo po prostu gotowane z dodatkiem ciekawego sosu, jak na przykład szparagi z sosem pomarańczowym. Ponieważ ostatnio wiosna nas nie rozpieszczała, postanowiłam przygotować je w wersji pożywnej i rozgrzewającej, czyli jako moją ulubioną zupę krem. Ta prościutka zupa to doskonały sposób, by wydobyć ze szparagów ich niezwykły, niepowtarzalny smak, podkreślony przez dodanie niewielkich ilości innych warzyw: cebuli i selera naciowego. Szparagową zupę krem można podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię jednak wędzonego łososia i świeży koperek. Dzięki tym elementom cała potrawa zyskuje zupełnie nową jakość.
Przygotowanie zupy jest na tyle proste i szybkie, że nie trzeba czekać na specjalną okazję i można zaserwować ją na normalny, codzienny obiad. Zobaczycie, że dzięki temu Wasz dzień od razu nabierze kolorów i nawet mimo niesprzyjającej pogody za oknem, poczujecie prawdziwą wiosnę.
Zupa krem z zielonych szparagów z wędzonym łososiem i koperkiem
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- ziemniak
- pęczek zielonych szparagów
- łodyga selera naciowego
- bulion warzywny
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- wędzony łosoś w plastrach
- świeży koperek
Przygotować szparagi: odciąć zdrewniałe końce, obrać i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Odciąć główki i odłożyć je osobno.
W rondlu roztopić łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać jeszcze jedną łyżkę masła, wrzucić łodygi szparagów (bez główek), doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, wrzucić łodygę selera naciowego i gotować pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodać główki szparagów i gotować kolejne 5 minut.
Z zupy wyjąć seler naciowy i kilka główek szparagów, które wykorzystamy do dekoracji zupy. Pozostałe składniki zmiksować blenderem.
Podawać z plastrem wędzonego łososia. Udekorować główkami szparagów i świeżym koprem.
Polecam wino:
słoweńskie Verus Furmint, Podravje.