Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
PIEROGI ORKISZOWE Z AROMATYCZNĄ PASTĄ
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
PIEROGI ORKISZOWE Z AROMATYCZNĄ PASTĄ
Należę chyba do nielicznych, którzy mogą spędzić cały dzień w kuchni na lepieniu pierogów :) Ta praca mnie odpręża. Dobra muzyka i mój rekord to 630 pierogów ulepionych jednego dnia. Spokojnie sam ich nie zjadłem :)
Od kilku lat zamieniam mąkę pszenną na orkiszową w wielu daniach. Bardzo mi pasuje jej smak.
Jedną z zasad dobrego ciasta jest zaparzenie mąki. Ja dodaje wodę z czajnika tak z 5 minut po skończeniu gotowania. Ciasto jest elastyczne i miękkie.
Nadzienie jest dość oryginalne. Składa się na nie: czerwona fasola, suszone pomidory, jarmuż, koper, natka i słonecznik. Farsz jest dość ścisły i takie lubię najbardziej. Nie znoszę, kiedy podczas zlepiania ciasta, farsz mi ucieka bokami.
I moja druga zasada. Jeśli robię pierogi w domu, to zawsze jem je odsmażone. Takie lubię najbardziej. Choć ostatnio jadłem pierogi "ruskie" w Dolce&Vegan prosto z wody i były idealne :)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- gorąca woda
- łyżka soli
- szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- szklanka suszonych pomidorów z zalewy
- 2 szklanki drobno porwanego jarmużu
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka pestek słonecznika
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
WYKONANIE:
- wszystkie składniki farszu dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- mąkę wymieszać z solą i powoli dolewać wodę w ilości by powstało elastyczne ciasto
- odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na 15 minut
- ciasto cienko wałkować i wykrawać krążki
- nakładać farsz i zlepiać
- gotować 5 minut od wypłynięcia
- posypać cienko posiekaną dymką i świeżym tymiankiem
WEGANON
11 lip 15
NA OBIAD
,
PRZYSTAWKI
NA OBIAD
179 przepisów
Polecane przepisy
Toscakaka – przepyszne ciasto orkiszowe z migdałami i karmelem
Dzień dobry, Chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na przepyszne ciasto orkiszowe z praliną migdałową. Jeśli lubicie skandynawskie klimaty, to ciasto jest dla... Artykuł Toscakaka – przepyszne ciasto orkiszowe z migdałami i karmelem pochod...
Klaudyna Hebda
Kuchnia
,
Przepisy
,
Na słodko.
Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzodkiewką
Na pierwsze śniadanko chyba nie ma nic lepszego od chrupiącego, świeżego pieczywa z aromatyczną pastą domowej roboty
Dzieci Jedzą
Wszystkie
,
Warzywa
,
Dania śniadaniowe
,
Jajka
,
Ryba
Pieczone wegańskie pierogi ruskie (na mące orkiszowej)
Idealny wegetariański i wegański obiad. Można zabrać je ze sobą [...]
Grochem o Garnek
Przepisy
,
Wegańskie
,
Bardzo łatwe
,
Dietetyczne
,
Bez jajek
,
Do pracy i do szkoły
,
Wegetariańskie obiady
,
Tofu
,
BLW
,
Ziemniaki
,
Cebula
,
Obiady
,
Tani obiad
,
Mąka orkiszowa
PIEROGI Z PŁUCKAMI
PIEROGI Z PŁUCKAMI idealne pierogi z delikatnym mięsnym farszem. Pyszny, klasyczny, polski obiad
Przepisy Joli
Sól
,
Mąka
,
Obiad
,
Masło
,
Cebula
,
Czosnek
,
Woda
,
Cebule
,
Majeranek
,
Tani-obiad-lista
,
Ciepła woda
,
Mięso
,
Pierogi
,
Pierogi-lista
,
Płuca
,
Płucka
Orkiszowe pierogi z jagodami z ciasta zaparzanego
Zjeść orkiszowe pierogi z jagodami to nie grzech. Zdecydowanie szybciej się je zjada niż robi. Przygotowanie pierogów wymaga trochę pracy, ale szczęśliwie ich smak wynagradza cały wysiłek. Pierogi z jagodami chodziły za mną od dłuż...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Bez cukru
,
Bez mleka
,
SEZON NA
,
Bez jaj
,
Ksylitol
,
Dla dzieci
,
Półsłodkie
,
Miód
,
Zdrowe menu dla dzieci
,
Mleczko kokosowe
,
Dania główne
,
Mąka orkiszowa
,
Owoce
,
Jagody
,
Obiad
,
Pierogi
,
Ciasto na pierogi
,
Pierogi z jagodami
Orkiszowe paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z grzybami moja rodzina lubi tak samo jak pierogi z kapustą i grzybami. W okresie świątecznym smakują najlepiej. Podane do barszczu czerwonego na zakwasie są jak wisienka na torcie. Dzisiaj podaję na tacy przepis na paszteciki z mąki ...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Święta Bożego Narodzenia
,
Slow food
,
Śniadania
,
Dania główne
,
Przekąski
,
Orkiszowe
,
Paszteciki
,
Paszteciki z kasputą i grzybami
,
Kapusta z grzybami
,
Wegańskie paszteciki
Orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami
Czy osoba chorująca na cukrzycę może zjeść pierogi? Tak, może :-). Szczególnie orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami. Pod warunkiem, że będą przygotowane z odpowiedniej mąki. Wskazane są mąki z pełnego przemiału, np. 1400, 1750, 1820, 1850, 2000...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Święta Bożego Narodzenia
,
Slow food
,
Dania główne
,
Orkiszowe
,
Pierogi
,
Orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami
.134. Zamówienia
Dyniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, słonecznikiem i pastą słonecznikową Składniki: 60g płatków owsianych szklanka piuree dyniowegopół jabłka łyżeczka miodu cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa ***Po całym tygodniu nauki, treningów i obowiązk...
BLOG PRZENIESIONY
śniadanie
,
Słodko
,
Owsianka
,
Jabłko
,
Dynia
,
Słonecznik
,
Pasta sezamowa
Podpowiedzi wyszukiwań
Ciasto drożdżowe z lodówki
Babka marmurkowa
Da
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami