To już kolejny przepis na krakersy na blogu. W zasadzie powinny się nazywać "Jedna szklanka". Większość produktów jest właśnie w tej ilości.
Krakersy są idealne do wszelkich past, smarowideł i sosów. Zastępują chipsy, małe kromki pieczywa.
Jeżeli chodzi o skład, to pozostawiam tu dowolność. Każdy ma swoje ulubione ziarna, orzechy.
Sklejaczem jest dynia i namoczone w wodzie ziarna i płatki. Dodatek oleju kokosowego nadaje wilgoci, ale nie jest obowiązkowy. Oprócz ziaren są również suszone zioła i żurawina.
Jeżeli chcemy by krakersy były lekko przypieczone to trzymamy je 20 minut. Jeśli bardziej, to kilka minut dłużej w piekarniku.
Z podanej ilości wychodzi ponad 30 średniej wielkości sztuk. Radzę upiec tą ilość bo szybko schodzą. Kształty są dowolne. Ja lubię formy trójkątne.
SKŁADNIKI:
po jednej szklance:
- pestek słonecznika
- płatków owsianych górskich lub zwykłych
- płatków jęczmiennych
- nasion lnu złocistego
- musu dyniowego
- pestek dyni
- żurawiny
- otrębów pszennych
- szklanka maki orkiszowej dowolnej
- 3 łyżki nasion chia
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- woda
- 2 łyżeczki soli
- łyżka suszonego oregano
- łyżka mielonej kolendry
- pół szklanki czarnuszki
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki dowolnego syropu
- łyżka nasion kminku
WYKONANIE:
- wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać
- dodać olej, syrop i mus dyniowy
- mus dyniowy jest z upieczonej dyni hokkaido (200 stopni około godzinę, bez obierania i dokładnie zmiksowana. Resztę można zamrozić)
- powoli dodawać wodę, do chwili aż masa będzie lekko gliniasta
- masę odstawić na pół godziny
- wyłożyć część masy na papier do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość około 0,5 cm
- delikatnie przewrócić całość na drugą stronę i wycinać kształty (lepiej odchodzą od papieru po pokrojeniu)
- układać krakersy na arkuszu, który zdjęliśmy z góry
- piec 20 minut w 200 stopniach