2 średnie selery
2 ziemniaki
1 por (biała część)
2 marchewki
1 litr bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać trochę oliwy. Wrzucić warzywa. Po kilku minutach zalać bulionem. Można dodać kilka liści z selera (wyciągnąć przez zmiksowaniem).
Czosnek i cebulkę pokroić i podsmażyć, dodać dodać do zupy.
Gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem.
Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką.
Podawać z grzankami.
Grzanki:
kilka kromek chleba, najlepiej czerstwego
oliwa
papryka słodka
czosnek granulowany
Chleb pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą i przyprawami. Przełożyć na suchą, nagrzaną patelnię.