Szukam pomysłów na ciekawe przekąski, które dadzą nam coś pożywnego, będą interesujące i przede wszystkim smaczne. Takie babeczki są sycące, chociaż nie przeszkadza to niektórym, żeby zjeść ich 8 na raz. Miękkie, pachnące ziołami i dobrze wpasowują się na spotkania, czy do lunchboxa.
Składniki:80g suchej kaszy jaglanej3 jajka1/2 łyżeczki solipieprz1/2 łyżeczki ziół prowansalskich200g cukinii, startej na grubych oczkach4 suszone pomidory1 kulka mozzarelliopc. 3 plastry sera żółtego2 łyżki mąki żytniej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę ugotować w wodzie do miękkości, ok.10-12 minut. W dużej misce wymieszać kaszę z jajkami, solą, sporą szczyptą pieprzu i ziołami. Dodać startą cukinię, jeśli puszcza wodę, to odcisnąć. Dodać pokrojone suszone pomidory, mozzarellę i ser, a następnie mąkę i proszek. Wymieszać wszystko i nałożyć do foremek na babeczki, posmarowanych oliwą. Jeśli są silikonowe, to nie trzeba smarować.
Piec 30-35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić i dopiero wyjąć z foremek.