W mieście we Francji, gdzie mieszkamy, mam swoją ulubioną restaurację. Japońską. Zawsze bardzo chętnie do niej wracam. Myślałam, że mam swoje ulubione danie - łososia teriyaki, ale w czasie ostatniej wizyty odkryłam da...
Styczeń to dla wielu z nas czas postanowień. Niezależnie, czy w tym roku chodzi o zdrowie, czy o zbędne kilogramy, czy o to, żeby dzięki zrównoważonej diecie po prostu poczuć się lepiej mam na to dla was jeden skuteczny przepis. Zupa miso. Jest...
W miniony weekend w naszej kuchni zagościły japońskie smaki, dzięki nowej zupie OYAKATA MISO, którą otrzymałam do przetestowania. Zupa ta z pozoru podobna jest do znanych zupek chińskich, które uchodzą za smakołyk studentów. Opakowanie zawiera p...
Czy można zrobić coś smacznego z odpadków jedzeniowych? Jak się okazuje - można! Wystarczy nieco kreatywności i dobrych chęci, a można wyczarować naprawdę ciekawe rzeczy. Dzisiaj jest Światowy Dzień Ziemi, więc dzisiejszy posiłek idealnie komponuje się...
Smażone frytki z ziemniaka zastąpiłam pieczonymi ze słodkiego ziemniaka czyli batata. Smażoną z głębokim tłuszczu, panierowana rybę zastąpiłam pieczoną bez panierki. Składniki: 3 świeże polędwice z dorsza 1 duży batat sól pieprz opcjonalnie dla t...
W ostatnim poście podałam jak zrobić słodki sos chili klik w dzisiejszym podam jeden ze sposobów jego wykorzystania. Dip jest bardzo dobry do grilowanych warzyw, krewetek, czy sajgonek. A czas grilowania na dobre się rozkręca, więc jego smakiem, ...
Wiosna wreszcie zagościła na wyspach, choć długo trzeba było na nią czekać. Jako, że przez większość roku pogoda nadaje się głównie dla kaczek, to grzech nie skorzystać ze słonecznego dnia. Wyskoczyłam zatem w plener na spacerowe energetyzowanie połącz...
Spotkanie ze znajomymi, dobry film lub mecz to dobra okazja do przygotowania pysznych dipów. Idealnie pasują do warzyw, nachosów lub bagietki. Pierwsza propozycja to dip paprykowy na bazie serka śmietankowego i drobno siekanej papryki. Jak każdy dip pr...