Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
SycyliaSì!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
97
Kategorie
56
BRIOCHE COL TUPPO - BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PRZYKRYWKĄ
versione italianaLe brioche col tuppo to klasyczne drożdżowe sycylijskie bułeczki, które można spróbować w niemal każdym barze czy też lodziarni. Mają charakterystyczny kształt bułki z kulką na czubku. Na wyspie krążą różne legendy na temat tego ...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Ciastka
,
Drożdżowe
,
Śniadania
GELATO AL PISTACCHIO - LODY PISTACJOWE
versione italianaTegoroczne lato daje się wyjątkowo we znaki. Upał powoduje totalne rozleniwienie i niechęć do potraw na ciepło. Lody to idealne danie na takie upały. Serwowane w delikatnej bułce drożdżowej są często alternatywnym obiadem l...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Desery lodowe
,
Pistacje
POLPETTE DI SGOMBRO IN CREMA DI FAVE E FINOCCHIETTO E POLVERE DI ZAFFERANO - PULPECIKI Z MAKRELI NA KREMIE Z BOBU
versione italianaMoja wersja, a właściwie jedna z kilku wersji, dania podpatrzonego w mojej ulubionej rybnej restauracji Savoy Fish Restaurant w Isola delle Femmine. Pyszne, chrupiące na zewnątrz a kremowe w środku, malutkie klopsiki pachną...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Przystawki
,
Ryby
,
Bób
PESTO DI ZUCCHINE E MENTA - PESTO Z CUKINII Z MIĘTĄ
versione italianaMakaron z usmażonymi plasterkami cukinii i listkami mięty jest typowym letnim daniem sycylijskim. Postanowiłam zrobić to w sposób pozwalający poczuć ten smak w każdym kęsie potrawy, a nie tylko trafiać od czasu do czasu na pla...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Przystawki
,
Przekąski
,
Cukinia
CROSTATA CON LE FRAGOLE - TARTA Z TRUSKAWKAMI
Pomoc w zorganizowaniu oraz poprowadzenie warsztatów kulinarnych 300 km od domu zupełnie pochłonęły mój czas w ostatnich tygodniach. Potem remont w domu, więc nie mam za bardzo ani czasu ani miejsca, żeby sobie pogotować. Ale jeść trzeba.Deser, który w...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Na zimno
,
Ciasta
,
Owoce
TORTA AL PISTACCHIO - TORT PISTACJOWY
versione italianaKolejna propozycja to prosty i stosunkowo szybki w wykonaniu tort pistacjowy. Najlepiej zrobiony z pistacji ze zbocza Etny, a dokładniej z okolic miasteczka Bronte, które słynie ze swoich wspaniałych pistacji, rekomendowanych prz...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Święta
,
Ciasta
,
Torty
LINGUINE CON PESTO AI AGRUMI "LA MANTIA" - LINGUINE Z CYTRUSOWYM PESTO
versione italianaWspaniałe danie, szybkie i proste w wykonaniu, a jego piękne kolory sprawiają, że doskonale zaprezentuje się na wiosennym, wielkanocnym stole. Podstawowym składnikiem, poza oczywiście makaronem, jest doskonałe pesto szefa Filippo...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Makaron
,
Bakłażan
TORTA DI PASQUA - TORT WIELKANOCNY
versione italianaMoja propozycja na święta to klasyczny tort z okolic Ribery, miasteczka słynącego z upraw pomarańczy.Smakując tortu miałam nieodparte wrażenie, że zajadam jedne z moich ulubionych polskich ciasteczek - delicje Zwarty biszkopt przełożon...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Święta
,
Ciasta
,
Torty
,
Wielkanoc
PASTA CON BROCCOLI ARRIMINATI - MAKARON Z BROKUŁAMI
Przedstawiam Wam jedno z najbardziej klasycznych pierwszych dań z Palermo, które jada się najczęściej od wczesnej jesieni do późnej wiosny. Podstawowym jego składnikiem jest duży, zielony kalafior- broccolo ( w dialekcie sycylijskim nazywan...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Makaron
,
Brokuły
PASTA CON BACELLI DI FAVE - MAKARON ZE STRĄKAMI Z BOBU
versione italianaOglądałam kiedyś bardzo interesujący program o tym ile dobrej żywności jest wyrzucane codziennie w naszych domach. Prowadząca, Lisa Casali w kilku odcinkach opowiadała o tym dlaczego warto wydać więcej na niepryskane warzywa i o...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Makaron
,
Bób
CARCIOFI E PATATE ALLA PIZZAIOLA - KARCZOCHY I ZIEMNIAKI A LA PIZZAIOLA
versione italianaSezon na karczochy już się zaczął. Coraz częściej pojawiają się na targu. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Ja przygotuję z nich bardzo uniwersalne, aromatyczne i sycące danie. Często występuje u mnie jako danie główne, do tego f...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Dodatki
,
Ziemniaki
,
Karczochy
FRITTATA AL FORNO - JAJECZNICA Z PIECA
versione italianaFrittata jest typowym daniem kuchni włoskiej na bazie jajek. Nieco przypomina francuski omlet. W wersji podstawowej jest smażona, stąd jej nazwa frittata (friggere po włosku oznacza smażyć). Wersja pieczona jest nieco lżejsza. Frittata...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Przystawki
,
Na zimno
,
Przekąski
,
Cukinia
,
Jajka
,
Szynka
CHIACCHIERE czyli SYCYLIJSKE FAWORKI
versione italianaTłusty czwartek już za chwilę, czas więc na sycylijską wersję faworków. W okresie karnawału można je kupić niemal w każdej piekarni czy cukierni. Ale te zrobione w domu to doprawdy mistrzostwo świata. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Ciastka
,
Karnawał
PROWINCJA TRAPANI CZĘŚĆ 3
To już ostatnia część moich opowiastek na temat prowincji Trapani. Sama nie spodziewałam się, że będzie tego aż tyle.Zima w pełni, więc zamiast rozpisywać się o plażach i słońcu opowiem wam trochę o innych atrakcjach, które czekają na was w okolicy Tra...
SycyliaSì!
Warto zobaczyć
CANNOLO SICILIANO
versione italianaCannolo Siciliano to kolejny przepis z serii karnawałowego smażenia. Jest to, obok cassaty, najbardziej znany sycylijski deser.Chrupiąca rurka, przypominająca w smaku nasze faworki w wersji dobrze wysmażonej, tyle że twards...
SycyliaSì!
Słodkie
,
Desery
,
Ciastka
,
Ricotta
ARANCINE
versione italianaKarnawał to jeden z niewielu momentów w roku, kiedy w moim domu można poczuć zapach smażonych potraw. Do tej pory były to moje ukochane faworki a czasami pączki. W tym roku postanowiłam jednak zmierzyć się z sycylijską klasyką. Pierwsz...
SycyliaSì!
Na ciepło
,
Przystawki
,
Przekąski
,
Ryż
,
Dania Mięsne
,
Mięso mielone
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→