To już ostatnia część moich opowiastek na temat prowincji Trapani. Sama nie spodziewałam się, że będzie tego aż tyle.
Zima w pełni, więc zamiast rozpisywać się o plażach i słońcu opowiem wam trochę o innych atrakcjach, które czekają na was w okolicy Trapani.
Najważniejsza z nich, szczególnie pod względem historycznym i krajobrazowym, to Erice, najstarsze miasteczko na Sycylii.
 |
Kolejka linowa do Erice |
Można tam dojechać np samochodem zarówno od strony San Vito lo Capo i Valderice jak i od strony Trapani. Ja w tym roku wybrałam nieco inny transport - wspięliśmy się do Erice kolejką linową z Trapani.
Piękne, malutkie i bardzo spokojne miasteczko, nawet zwiększona liczba turystów nie narusza tego niemal tajemniczego spokoju. Na szczycie góry o tej samej nazwie (750 m.n.p.m), z idealnie zachowanym średniowiecznym centrum, pięknie wkomponowanym w otaczającą je przyrodę.
Warto pospacerować sobie po uroczych zaułkach, którymi dojdziecie do zamku - Castello di Venere z XII wieku. Do zamku można dojść dwoma drogami. Wzdłuż jednej rozciągają się niesamowite widoki na Monte Cofano i posadzony na czubku skały Castello Pepoli (zbudowany w czasach normańskich i przerobiony na willę w XIX wieku), na Valderice oraz inne pobliskie miasteczka i oczywiście piękne morze.

Urocze zaułki Erice
 |
Widoki w drodze do zamku. Monte Cofano w oddali |
 |
Castello Pepoli |
Idąc druga trasą można podziwiać wyspy Egadyjskie, Trapani, oraz rezerwat Saliny Trapani i Paceco z licznymi wiatrakami i basenami solnymi, w których odparowuje woda pozostawiając złoża pysznej soli morskiej.
Spacerując po wąskich uliczkach natkniecie się na wiele mniejszych i większych kościołów - jest ich tutaj ok. 60. Najważniejsze to Chiesa Matrice, chiesa di San Martino, San Cataldo, San Giuliano oraz chiesa di San Giovanni Battista.
 |
W oddali wyspy Egadyjskie |
 |
Ruiny zamku w Erice |
|
W Erice namawiam do spróbowania pysznych ciasteczek z masy migdałowej z dodatkiem orzechów, pistacji, cydru, cytryn. Najlepszy adres to: Antica Pasticceria del Convento na via G.F Guarnotti, na rogu placu San Domenico. Uwielbiam również ich cassatelle (smażone pierożki z kremem z ricotty).
 |
Antica Pasticceria del Convento |
 |
Ciasteczka migdałowe - specjalność z Erice |
Po relaksujących godzinach spędzonych w Erice ruszamy na
Via del Sale ( droga solna ), która rozciąga się pomiędzy Trapani a Marsalą. Podziwiamy z bliska wiatraki solne, baseny solankowe, usypane góry soli.
 |
Baseny solankowe |
 |
Baseny solankowe |
Tutaj również możemy zakupić
Sale marino di Trapani Slow Food - Sale NaturaZatrzymujemy się na krótką przerwę również przy Salinach Ettore i Infersa, wstępujemy do muzeum, sklepu gdzie kupujemy doskonałą naturalną, grubą sól morską
Mothia (zbierana ręcznie), delikatną sól
Sale d'Infersa oraz
Fior di sale con limone (kwiaty soli ze skórką cytrynową). Te produkty nie mogą pochwalić się etykietką Slow Food. Mimo, iż są doskonałej jakości, jednak część soli zbierana jest mechanicznie, co od razu wyklucza producenta z listy
Slow Food.
Najbardziej znane kantyny z Marsali to chyba Ingham-Whitaker, Florio, Martinez, Pellegrino, Rallo, Mineo, Bianchi, Baglio Hopps, Donnafugata, Alagna, Caruso i Minini. Te najnowocześniejsze: Alcesti, De Bartoli, Fina, Vinci, Birgi, Mothia, Paolini i Baglio Oro, słyną nie tylko z wyrobu wina deserowego Marsala, ale również z doskonałych win białych i czerwonych.
Osobiście uwielbiam wina produkowane przez grupę Duca, do której należą kantyny Florio. Będąc więc w Marsali wstąpiłam po parę butelek.
 |
Kantyna Florio |
 |
Winoteka Florio |
Kantyna Florio leży nad samym morzem i niedawno została wspaniale odrestaurowana. Niestety zwiedzanie jest możliwe tylko w określonych godzinach i nie udało nam się dojechać na czas (zwiedzanie płatne połączone jest z degustacją win i innych specjałów). Pozostało nam jedynie pospacerowanie po wewnętrznym, zresztą bardzo ładnie zagospodarowanym, ogromnym patio z pięknymi, pnącymi się winoroślami, oraz zakupy w pięknej winotece.