Przepis na idealny tatar to marzenie wielu z nas Każdy kto lubi tatar i próbował zrobić go w domu wie, że to wcale nie taka prosta sprawa. Często małe zmiany w proporcjach produktów czy przypraw mogą zmienić cały smak. Przyznam od razu, że nie mam wielkiego doświadczenia z tatarem z łosia ale czego się nie robi dla sushi A tak serio to już od dawna za mną chodził taki właśnie tatar. Dziś serdecznie Wam go polecam jako danie główne ale już niebawem pojawi się w towarzystwie sushi.
Składniki:
350 g świeżego filetu łososia (bez skóry)
Por – kawałek około 5 cm
1 żółtko – jajko należy sparzyć przed rozbiciem
2 – 3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki japońskiej przyprawy seven spice
Jak zrobić tatar z łososia:
Łososia należy bardzo drobno posiekać! Pora przecinamy wzdłuż, tniemy na cienkie paski, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. W misce umieszczamy łososia, dodajemy posiekanego pora, sos sojowy, żółtko i japońską przyprawę seven spice, którą można kupić na przykład w Kuchniach Świata. Jeżeli nie uda Wam się jej kupić, możecie dodać szczyptę chilli, szczyptę suszonego imbiru i dosłownie dwie krople oleju sezamowego. Wszystko dokładnie mieszamy.
Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki lekko się przegryzły. Przed podaniem daj tatarowi lekko się ocieplić.
Jak przygotować jajko:
Do zjedzenia jajka na surowo wybieramy tylko świeże jajka, które nie mają żadnych uszkodzeń skorupki. Usuwamy zewnętrzne zabrudzenia ze skorupki za pomocą wacika namoczonego w occie. Każde jajko zanurzamy w szklance z wrzątkiem na 10 sekund. Salmonella ginie już w temperaturze 60 °C.
Przepis na tatar z łososia pochodzi z bloga GOTUJE, BO LUBI na którego trafiłam całkiem przypadkiem ale jestem pewna, że jeszcze nie raz tam wrócę.
DOMI.