Na zdjęciach z grilla widzieliście kalafior. Z racji tego, że przygotowując wszystko nie wziąłem pod uwagę wielkości rusztu (jest mały), musiałem zrobić coś w piekarniku. No i padło na kalafior.
Łamiąc tradycyjne smaki
Znowu poczułem chęć zmiany smaku, który znany mi jest od wczesnego dzieciństwa. Kalafior u mnie w domu praktycznie zawsze podawany był z podsmażaną bułką tartą. I choć smak ten jest obłędny, chciałem sprawdzić, jak dzisiejszy główny bohater sprawdzi się z innymi przyprawami.
Jak przygotować?
Na samym początku musicie podzielić kalafior na małe części i ugotować w osolonej wodzie. Kalafior zasadniczo nie gotuje się długo (8-10 minut powinno wystarczyć). Ugotowany kalafior należy ostudzić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Następnie musicie wziąć przyprawy. Ja użyłem:
- suszona natka pietruszki
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek
- zioła prowansalskie
Wszystkie przyprawy mało starannie wysypcie na kalafior. Kiedy wszystko zrobicie, możecie wstawić kalafior na jakieś 15-20 minut do piekarnika (180 stopni). Kalafior powinien się odpowiednio przypiec.
Student też potrafi gotować