Witajcie Kochani! Kolejna propozycja na moje ulubione jedzonko, czyli makaron. Chociaż tak naprawdę wszystkie składniki tego dania uwielbiam :) A przepis powstał w ciągu chwil, wystarczyło właśnie połączyć, to co się lubi. Takie przepisy są zawsze najlepsze. Zapraszam do przygotowań :)
Czego potrzebujemy?- 250 g krewetek (u mnie mrożone)
- 50- 60 g salami w plastrach
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła (zimne)
- 100 ml białego wina (wytrawne lub pół)
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz, ostra papryka
Działamy!
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelita i obrywamy ogonki.
Salami kroimy w paski długości ok 4 cm. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużą patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy salami, suszone pomidory oraz czosnek. Chwilę ze sobą przesmażamy. Następnie dodajemy krewetki i przyprawy (uważajcie z solą, bo pomidory i salami będą dosyć słone). Wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż praktycznie całe wyparuje. Teraz wlewamy śmietankę i dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, znowu mieszamy. Ewentualnie jeszcze doprawiamy. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając. Zestawiamy patelnię z kuchenki i dodajemy masło pokrojone na cienkie plastry, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i zajadamy :)