Zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw w ciągu dnia - warto o tym pamiętać, ponieważ są one bogate w ważne dla funkcjonowania naszego organizmu witaminy i sole mineralne. Nie zapominajmy o nich przygotowując posiłki!
Warzywa mają to do siebie, że odpowiednio przygotowane mogą stanowić pyszny dodatek do naszego dania, a nawet być jego główną częścią.
Dziś chciałabym przedstawić przepis na duszone warzywa w pomidorach. Wykorzystałam tutaj cukinię, czerwoną cebulę, czerwoną fasolę konserwową, kukurydzę konserwową oraz pomidory w puszce. Całość doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Z wierzchu posypałam natką pietruszki.
Przygotowanie zajmuje ok. 35 minut. Proporcje przedstawione dla dania dla 4 osób.
Jeśli chodzi o kaloryczność całej potrawy to jest to 569 kcal, białko 26 g, tłuszcz 23 g, węglowodany przyswajalne 46 g, błonnik 21 g. Na 1 osobę przypada ok. 142 kcal, białko 7 g, tłuszcz 6 g, węglowodany przyswajalne 12 g, błonnik 5 g. Do uzupełnienia potrawy proponuję makaron pełnoziarnisty (100 g), który uzupełni wartość odżywczą potrawy o 351 kcal, 14 g białka, 2,5 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajalnych oraz 8 g błonnika.
Składniki:
- 100 g cukinii
- 1 czerwona cebula (ok. 100 g)
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- pomidory w puszce (ok. 200g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w 1 cm plastry, które dzielimy na ćwiartki.
- Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy do miękkości.
- Odsączamy fasolę i kukurydzę - dodajemy na patelnię. Dusimy.
- W międzyczasie, przy użyciu blendera, rozdrabniamy pomidory z puszki (ewentualnie można dodać łyżkę mąki pszennej). Po wymieszaniu dodajemy do warzyw na patelni.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Gotowe, smacznego!