Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat.
Składniki:
- ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk)
- 2-3 marchewki
- 1 por
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu warzywnego albo wieprzowego
- świeży tymianek albo majeranek
- 2 liście laurowe
- 1-2 pomidory duże i dojrzałe
- 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego albo półsłodkiego
- sól, pieprz
- oliwa – 3-4 łyżki
Wykonanie:
Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Policzki osolić i podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oliwy. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać marchew i pora, podsmażać kilka minut. Wlać bulion, dodać pokruszone liście laurowe, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Dodać wino i redukować na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Przelać wszystko do garnka, dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odłożone policzki. Dorzucić kilka gałązek tymianku albo majeranku. Ustawić mały ogień i dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż policzki będą miękkie.
Post Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.