Teraz czas na wersję zupy z ziemniakami i smażoną cebulką, którą podpatrzyłam u
Elexis.
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego
- 300 g pieczarek
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- śmietana do zabielenia zupy
Wykonanie:Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Ząbek czosnku pozbawiamy łupinki i przeciskamy przez praskę.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, a po jakimś czasie przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew oraz plasterki pieczarek.
Smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie zawartość garnka zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków.
Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i posypujemy koperkiem.