Węgierskie knedle serowe.
Składniki (dla 4-5 osób):
- 80 dkg białego sera,
- 3 jajka,
- mniej niż 1/2 kostki miękkiego masła,
- 1/2 szkl kaszy manny,
- 2-4 łyżek stołowych mąki (ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jajek),
- 1-2 łyżki cukru pudru (miałam bardzo kwaśny ser, dlatego dosypałam cukier)
Wykonanie:
Ser rozdrobnić (doskonale się sprawdza tłuczek do ziemniaków), dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ręką, aby uzyskać jednolitą masę.
Z ciasta formować średniej wielkości kulki.
Ciasto jest lepiące, więc można sobie ułatwić zadanie, oprószając delikatnie mąką dłonie.
Knedle układać na powierzchni wysypanej lekko mąką.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucać na wrzątek kluski, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować ok. 3 minut.
Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.