Dziś proponuję Wam serbską wersję gołąbków, które różnią się nieco od polskich.
Mogę tylko napisać, że podczas ich duszenia po całym domu roznosił się obłędnie apetyczny zapach.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego (2/3 wieprzowiny i 1/3 wołowiny),
- 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w plastry,
- 3 łyżki stołowe surowego ryżu,
- 2 duże cebule,
- 1 jajko,
- 500 ml przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem pomidorowym),
- sól,
- pieprz,
- smalec do smażenia (najlepiej domowej produkcji),
- mąka do zagęszczenia sosu (ja nie używam)
Wykonanie:
Kapustę sparzyć - postępować zgodnie z instrukcją w zakładce "Dobre rady i ciekawostki".
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Zeszkloną i przestudzoną cebulę dodać do mięsa.
Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, odcedzić i dodać do mięsa.
Masę mięsną ostudzić, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
Do zimnej masy wbić jajko i ponownie wymieszać.
Nadzienie nakładać do środka kapuścianego liścia, zawijać zamykając boki tak, aby farsz nie mógł się wydostać podczas gotowania.
Dno garnka, w którym będziemy dusić gołąbki wyłożyć 2-3 liśćmi kapusty (najlepiej do tego wykorzystać pierwsze liście z główki, które wcześniej należy umyć).
Zawinięte gołąbki wkładać do garnka jeden obok drugiego, każdą warstwę gołąbków przekładać boczkiem wędzonym.
Zawartość garnka zalać osoloną wodą (z solą proponuję ostrożnie, gdyż boczek wędzony puści sól).
Całość dusić na małym ogniu przez 2 godziny (czasami i dłużej, wszystko zależy od kapusty, czy jest miękka). Gdyby zbyt dużo wody wyparowało, uzupełniać podczas gotowania.
Na pół godziny przed końcem gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, zaprawić nią przecier pomidorowy, po czym wlać do garnka i dalej dusić gołąbki w sosie pomidorowym.
Gołąbki podawać z serbskim chlebem kukurydzianym.
Źródło: M.E. Halbański - "Potrawy z różnych stron świata"