Moi Drodzy,
Moja pierwsza akcja kulinarna dobiegła końca, czas więc ją podsumować.
Zanim jednak zajmę się czystą statystyką, parę słów chcę skierować do Was.
Przede wszystkim chcę serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom za tak wspaniały odzew i liczny udział w mojej akcji.
Chcę podziękować za Wasz zapał, kreatywność i pracę włożoną w tworzenie słowiańskiego menu.
Moją intencją, przy organizowaniu tej akcji, była chęć bliższego poznania słowiańskich kuchni, bo choć stanowimy jedną grupę etniczną, tak naprawdę niewiele o sobie wiemy.
Taki sam cel przyświecał mi kiedy postawiłam warunek dotyczący kuchni polskiej - aby dodawać przepisy kuchni regionalnych - chciałam, abyśmy bliżej poznali własne podwórko. Zupełnie inaczej przecież gotuje się na Podkarpaciu niż na Pomorzu (co wynika chociażby z ukształtowania geograficznego) i chciałam, abyśmy nawzajem przybliżyli sobie wiedzę o kulinarnych różnicach, lub też odkryli wspólne cechy łączące nasze regiony.
Myślę, że w dużej mierze udało się nam zrealizować postawione cele :).
Przez miesiąc trwania akcji ugotowaliśmy wspólnie 65 potraw (w tym 1 napój), co stanowi całkiem niezłą liczbę, a w moim odczuciu jest zdecydowanym sukcesem.
Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się tak wspaniałego wyniku.
Kuchnia polska cieszyła się zdecydowanie mniejszym powodzeniem, niż pozostałe kuchnie słowiańskie.
Polskich przepisów było w sumie 15 - najwięcej z kuchni Śląskiej (5).
Najaktywniej po polsku gotowała autorka bloga
"Trzeci Talerz", która dodała do akcji 4 przepisy.
Na pozostałe kuchnie słowiańskie przypadło 50 przepisów.
Ciekawostką jest to, że Waszym największym zainteresowaniem cieszyły się kuchnie krajów, w których posługuje się cyrylicą.
Na podium znalazły się:
1. Bułgaria - 20 przepisów
2. Rosja - 10 przepisów
3. Białoruś - 4 przepisy
W tej konkurencji Dziewczyny okazały się nie do pobicia - obie dodały po 13 (!!!) przepisów.
Nie mniej aktywna była
Wyraczynka, która zagościła w akcji ze swoimi przepisami siedmiokrotnie.
Wszyscy pozostali również wspaniale się spisali i każdy z uczestników dorzucił do słowiańskiego garnka swoje smakowite trzy grosze :).
And last but not least...
Na koniec chciałabym jeszcze najserdeczniej podziękować Ani z bloga
"Mops w kuchni" - za jej bezcenną pomoc (wszelką), takież same rady oraz poświęcony czas - bez Ciebie Kochana nic by się nie udało, a już z pewnością akcja nie miałaby bannerków ;).
Jeszcze raz Ci za wszystko dziękuję!
Chciałabym też podziękować autorce bloga
"Trzeci Talerz" za niezwykle ciepły list oraz wspaniałe książki o kuchni podkarpackiej. Jeszcze raz bardzo dziękuję!
qualietta
Życząc smacznego, zapraszam wszystkich na podsumowanie:
CiastaBanica - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Kruszonka lasowiacka - Blog:
"Trzeci talerz" (kuchnia polska - Podkarpacie)
Młodzowy kuch z kruszonką i glancem - Blog:
"Pełny talerz" (kuchnia polska - Kaszuby)
Tradycyjny kołocz śląski z serem - Blog:
"Szczypta słodyczy" (kuchnia polska - Śląsk)
Ciastka i ciasteczkaCzeskie kołacze - Blog:
"Się piecze" (kuchnia czeska)
Vanilice - Blog:
"Mirabelkowy Blog" (kuchnia serbska)
Dania mięsneCevapcici - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia południowo-słowiańska)
Hreczynaki - kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa - Blog:
"Trzeci talerz" (kuchnia polska - Kresy Wschodnie)
Kebabczeta - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Kloftinja - Blog:
"Mirabelkowy Blog" (kuchnia macedońska)
Rosyjska pieczeń wołowa w kwasie chlebowym - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia rosyjska)
Wątróbka po zamojsku - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia polska - Lubelszczyzna)
Wiejskie roladki schabowe z grzybami - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia białoruska)
Dania z warzywChodaczki - ziemniaki faszerowane po rosyjsku - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia rosyjska)
Cukinie nadziewane sirene - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Kiopułu - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Kjuftety z ziemniaków - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Smażona cukinia w sosie jogurtowym - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia bułgarska)
DeseryBułgarski deser figowy - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia bułgarska)
Drinki i napojeZbiteń - rozgrzewający napój rosyjski - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia rosyjska)
KaszeSiuśpaj - Blog:
"Kryzysowa książka kucharska" (kuchnia polska - Małopolska)
KluskiKnedle ze śliwkami - Blog:
"Weekendy w domu i ogrodzie" (kuchnia polska - Śląsk)
Knedle ze śliwkami i cynamonowym cukrem - Blog:
"Kolory smaków" (kuchnia polska - Śląsk)
Naleśniki i plackiBliny na zakwasie - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia rosyjska)
Draniki - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia białoruska)
Fuczki - łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą - Blog:
"Trzeci talerz" (kuchnia polska - Podkarpacie)
Rosyjskie bliny gryczane - Blog:
"Mops w kuchni" (kuchnia rosyjska)
Rosyjskie bliny gryczane z łososiem i koperkiem - Blog:
"Shoot & Food" (kuchnia rosyjska)
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe - Blog:
"Pełny talerz" (kuchnia rosyjska)
PieczywoSrpska proja - serbski chleb kukurydziany - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia serbska)
Chleb rosyjski z ziemniakami - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia rosyjska)
PierogiBuraczkowe pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami, ogórkiem kiszonym i mozzarellą - Blog:
"eattm" (wariacja na temat kuchni zachodniosłowiańskiej)
Struklji, czyli pierogowe roladki - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia słoweńska)
Potrawy jednogarnkoweBiałoruska "maczanka" - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia białoruska)
Bułgarski gjuwecz z mięsem - Blog:
"Mops w kuchni" (kuchnia bułgarska)
Kapusta z grochem - Blog
"Weekendy w domu i ogrodzie" (kuchnia polska: region Opoczno - Przysucha)
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem - Blog:
"Trzeci talerz" (kuchnia polska - Podkarpacie)
Musaka po bułgarsku - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia bułgarska)
Pieczona fasola po bułgarsku - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Sarma - serbskie gołąbki - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia serbska)
Serbska boranja - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia serbska)
PrzetworyLjutenica - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Ogórki kwaszone po kozacku - Blog:
"Sztuka gotowania wg Samiry" (kuchnia ukraińska)
Przystawki"Utopence" - marynowane parówki - Blog:
"Eksperyment sobotni" (kuchnia czeska)
RybyPasta kanapkowa z wędzonymi sardynkami i serkiem wiejskim - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia ukraińska)
Śledzie w porach po łódzku - Blog:
"Mops w kuchni" (kuchnia polska - łódzkie)
Sałatki i surówkiBułgarska sałatka szopska - Blog:
"Mops w kuchni" (kuchnia bułgarska)
Sałata szopska - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Sałatka szopska - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia bułgarska)
Sałatka z pieczonej papryki - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia czarnogórska)
ZapiekankiBieraście - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia ukraińska)
Sirene po szopsku - Blog:
"Podróże kulinarne" (Kuchnia bułgarska)
ZupyBarszcz z wiśni - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia polska - łódzkie)
Białoruska zupa ziemniaczana - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia białoruska)
Bob czorba po monastirski, czyli klasztorna zupa fasolowa - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Jota - słoweński kapuśniak z fasolą - Blog:
"Mops w kuchni" (kuchnia słoweńska)
Rassolnik - rosyjska zupa ogórkowa - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia rosyjska)
Okroszka - rosyjski chłodnik na zakwasie - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia rosyjska)
Supa topczeta - bułgarska zupa z klopsikami - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Śląska zupa piwna z grzankami cynamonowymi - Blog:
"Pocztówki z Irlandii" (kuchnia polska - Śląsk)
Tarator - Blog:
"Podróże kulinarne" (kuchnia bułgarska)
Tarator - bułgarski chłodnik - Blog:
"Skarbnica Smaków" (kuchnia bułgarska)
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - Blog:
"Mirabelkowy blog" (kuchnia chorwacka)
Żur żeniaty - Blog:
"Kuchnia z wyrakiem" (kuchnia polska - Śląsk)
P.S. W akcji był jeszcze jeden przepis, lecz, niestety, zniknął z sieci :(