Zaciekawił mnie on do tego stopnia, że sama go przygotowałam.
Jak smakuje, będę mogła Wam napisać za jakieś 2 - 3 miesiące, bo tyle czasu potrzeba, aby nabrał on właściwego smaku.
Składniki:
- 1/2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu części nasiennej)
- 2 litry wody
- 8 płaskich łyżek cukru
- 4 łyżki octu
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
- 8 goździków
Wykonanie:
Obraną i pozbawioną części nasiennej dynię pokroić w kostkę.
W wody, octu, cukru, kwasku cytrynowego oraz goździków zagotować zalewę.
Z zalewy wyjąć goździki.
Kawałki dyni rozłożyć w umytych, wyparzonych i suchych słoikach, zalać je wrzącą zalewą.
Słoiki szczelnie i dokładnie zakręcić, po czym odwrócić do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do wystygnięcia.
Gotowe słoiki odstawić na 2 - 3 miesiące, po tym czasie napój jest najsmaczniejszy do picia.