Ta zupa to przykład na to, że nie musimy używać nie wiadomo jak egzotycznych składników, aby otrzymać pyszne danie.
Zupa totalnie mnie zaskoczyła, bo niby zwykła kartoflanka, a jednak niezwykła!
Tworzy naprawdę smaczną kompozycję smaków, a jeśli jeszcze dodacie do niej zamiast pieczarek borowiki, tak jak jest to napisane w oryginalnym przepisie, to zaręczam Wam, że nie powstydzicie się tej zupy na żadnym proszonym obiedzie. Gości ona z pewnością zachwyci.
Wiem jedno, wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz.
Należy tylko uważać przy jej odgrzewaniu - lubi przywierać do dna, więc trzeba ją często mieszać.
Składniki:
- 1,5 l wody (6 szklanek),
- 1 ćwiartka kurczaka,
- 1 duża marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małej bulwy selera,
- 1/2 pora,
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dkg pieczarek (w oryginale świeżych borowików),
- mało do smażenia,
- śmietana do zabielenia zupy (ja pominęłam),
- posiekana natka pietruszki (w oryginale szczypiorek),
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Z kurczaka i warzyw ugotować wywar drobiowy, czyli: do garnka wlewamy wodę, lekko ją solimy i wkładamy umytą ćwiartkę kurczaka. Gotujemy pod uchyloną pokrywką.
Kiedy wytrąci się białko z mięsa, wywar szumujemy, usuwając szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy do garnka obrane i umyte warzywa. Gotujemy wszytko do miękkości.
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z garnka (mięso możecie wykorzystać przygotowując
rożki białostockie).
Jeśli ubyło nam nieco wody w garnku podczas gotowania, uzupełniamy ją tak, aby było 1,5 litra wywaru.
Kiedy wywar się gotuje, my obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dorzucamy do gotującego się płynu w garnku. Gotujemy do miękkości.
Zupę zostawiamy, aby nieco przestygła, po czym miksujemy ją blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na rumiano na maśle. Gorące dodajemy do zupy tuż przed jej podaniem.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną i posypujemy posiekaną zieleniną
Oczywiście zmiksowaną zupę podgrzewamy zanim ją zaserwujemy.
Przepis pochodzi z książki: "Kulinarne podróże - kuchnia czeska - tradycje, smaki, potrawy"