Szukacie pomysłu na szybki obiad? Proszę bardzo!
Przedstawiam Wam austriackie knedle serowe, które znalazłam na blogu
Jelki.
Przygotowanie ich zajmie Wam mniej czasu niż czekanie na realizację zamówienia w pizzerii.
Są proste i błyskawiczne, a do tego można je przygotować w dwóch wersjach: słodkiej i wytrawnej.
Dziś na słodko, polane śmietaną i posypane cynamonem.
Wersja wytrawna następnym razem :)
Składniki:
- 400 g chudego twarogu,
- 4 jajka,
- 130 - 150 g bułki tartej (ilość bułki zależy od wilgotności sera oraz wielkości jajek, więc może być to mniej albo więcej niż podałam w przepisie - po prostu bułki ma być tyle, aby z powstałego ciasta można było uformować knedle),
- 1 łyżka cukru pudru,
- sól
Z podanych powyżej proporcji wyszło mi 11 knedli.
Wykonanie:
Twaróg rozdrobnić w misce np. tłuczkiem do ziemniaków czy widelcem.
Do sera wbić jajka, dodać cukier puder - wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Następnie stopniowo dosypywać tartą bułkę - należy to robić ostrożnie, gdyż, jak napisałam powyżej, ilość bułki zależy od wilgotności sera i wielkości jajek.
Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, należy dosypać jeszcze bułki tartej, jeśli wyjdzie zbyt twarde, trzeba wbić dodatkowe jajko.
Gotowe ciasto odstawić na 20 minut, aby bułka w cieście spęczniała.
W czasie, gdy ciasto "odpoczywa" w dużym garnku wstawiamy wodę, lekko ją solimy.
Po 20 minutach formujemy knedle - nabieramy łyżką jednakowe porcje ciasta, a następnie wilgotnymi dłońmi nadajemy kluskom owalny kształt.
Uformowane knedle wrzucamy na wrzątek w garnku. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem. Dodatkowo możemy jeszcze posypać je cynamonem.