Proste i szybkie w przygotowaniu knedle serowe, wywodzące się z kuchni austriackiej, można przyrządzić w dwóch wersjach: słodkiej oraz wytrawnej.
Wersję
słodką już prezentowałam na blogu, więc dziś kolej na wariant wytrawny z dodatkiem szpinaku.
Przepis pochodzi z bloga Jelki -
"Kulinarna Pasja"Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 450 g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego i bardzo dokładnie odciśniętego)
- 4 jajka
- 20-30 dkg bułki tartej
- sól
- pieprz
- masło do polania knedli
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody.
Twaróg rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
Do rozdrobnionego twarogu dodać odciśnięty szpinak, wbić jajka, dosypać nieco soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać.
Następnie dosypywać stopniowo bułkę tartą, kontrolując gęstość masy.
Ważne jest, by nie wsypać całej bułki na raz, ponieważ jej ilość jest zależna od wilgotności sera, wielkości jajek, jak i tego jak dokładnie odcisnęliśmy szpinak. Masa musi mieć konsystencję pozwalającą na uformowanie klusek.
Pozostawić ciasto na 20 minut, aby napęczniała bułka tarta.
Po tym czasie lekko wilgotnymi dłońmi formować owalne knedle i wrzucać je na gotujący się, osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, gotować 2-3 minuty.
Podawać polane stopionym masłem.