Cukinia zwana też kabaczkiem to bardzo wdzięczne warzywo.Możemy je smażyć,piec,gotować a nawet robić z nich sałatki do słoików na zimę.U mnie dziś cukinia w postaci lecza ,prostego dania jednogarnkowego.
Składniki:- 600 g kiełbasy cienkiej
- 3 cebule
- 3 czerwone papryki
- 1 duża cukinia
- 1 puszka pomidorów całych bez skóry
- 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
Wykonanie:Kiełbasę kroimy w paski lub półplasterki i podsmażamy na małej ilości oleju w garnku( nadającym się do smażenia i dość dużym by pomieścić wszystkie składniki).Cebulę kroimy w dużą kostkę dorzucamy do kiełbasy i podsmażamy do zeszklenia się.Paprykę kroimy w sporą kostkę i również dodajemy do naszego garnka i chwilę razem podsmażamy.Cukinię myjemy odcinamy końcówki i kroimy w całości(ze skórką i gniazdem nasiennym) i wrzucamy do garnka.Dodajemy pomidory w puszce i dusimy do miękkości cukinii.Dodajemy ketchup i przyprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kromką chrypiącego pieczywa.