Witam się z Wami w ten cudowny poniedziałek :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na cudowną zupę pomidorową, którą jadam teraz bardzo często. Jest to idealna jesienno-zimowa propozycja na rozgrzewający obiad czy kolację :) Ja nigdy nie należałam do osób które zupy lubią, ale ta tutaj zmieniła to i teraz kombinuję z tym daniem ile wlezie! Niby zupa to taka ''woda'', ale jak dobrze się ją ulepszy to można się nią nieźle najeść! Jesteście ciekawi mojej wariacji na temat pomidorowej? Szukacie alternatywy dla pomidorowej z rosołu z wczoraj? :D Jeśli tak to zapraszam po przepis!
Przepis /(1 porcja)/:
♥1 puszka pomidorów krojonych
♥200 gramów pieczarek
♥1 średnia cukinia
♥1 czubata łyżka płatków drożdżowych
♥1 łyżeczka oregano
♥1/2 łyżeczki kurkumy
♥1 łyżeczka papryki wędzonej
♥1 łyżeczka curry
♥Pieprz do smaku wedle uznania
1. Do garnuszka przelewamy nasze pomidory z puszki, dodajemy płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy - mieszamy.
2. Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (a jeśli macie mini pieczarki to można pominąć ich krojenie). To samo robimy z cukinią. Ja lubię dosyć spore kawałki warzyw, a więc kroję je niedbale bo lepiej jak jest coś do gryzienia.
3. Garnuszek z pomidorami stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pieczarki i zmniejszamy ogień. Gotujemy mieszając co jakiś czas jakieś 15 minut - tak żeby pieczarki się ugotowały i lekko zmięły.
4. Następnie dodajemy naszą cukinię i całość gotujemy kolejne 15 minut aby nasza cukinia również zmiękła i puściła trochę wody.
5. Zupkę przelewamy do miski i podajemy z czarnym sezamem.
Smacznego!