
Korzystając z tego, że mamy sezon na pomidory zrobiłam ostatnio pyszną, wegańską zupę pomidorową. Bałam się, że będzie z nią mnóstwo pracy (sparzanie, obieranie, usuwanie nasion), ale wrzuciłam je po prostu do Tefala, zmiksowałam, ugotowałam, a potem przetarłam przez sitko i już! W przepisie znajdziecie jako jeden ze składników bulion warzywny – niedługo planuję dodać wpis o tym, jak zrobić idealny bulion wegański :) To naprawdę ważne, żeby bulion był jak najsmaczniejszy, bo w dużej mierze od niego zależy smak naszej zupy – nie polecam więc kostek rosołowych i innych tego typu wynalazków.
Wegańska zupa pomidorowa
Składniki na ok. 4 porcje
1 kg pomidorów (ja użyłam odmiany lima)
1 cebula
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz
do podania: ryż, natka pietruszki
Przygotowanie w Tefal Couisine Companion
1. Umyte pomidory i obraną cebulę wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade i siekamy – prędkość 10 przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund, aż pomidory się rozpadną, ale nie muszą być totalnie zmielone.
2. Dodajemy olej i gotujemy – prędkość 2, temperatura 95 stopni, 45 minut.
3. Jeżeli pomidory nie rozpadły się całkowicie, to miksujemy jeszcze przez 15 sekund na prędkości 10, a następnie przecieramy przez sito.
4. Do przetartych pomidorów dodajemy bulion i sól oraz pieprz do smaku. Podgrzewamy.
5. Podajemy na przykład z ryżem i natką pietruszki.
Przygotowanie tradycyjne:
1. Umyte pomidory i obraną cebulę wrzucamy do garnka i blendujemy – nie musi być super dokładnie.
2. Dodajemy olej i gotujemy około 45 minut na średnim ogniu, dość często mieszając.
3. Jeżeli pomidory nie rozpadły się całkowicie, to miksujemy jeszcze na drobną papkę, a następnie przecieramy przez sito.
4. Do przetartych pomidorów dodajemy bulion i sól oraz pieprz do smaku. Podgrzewamy.
5. Podajemy na przykład z ryżem i natką pietruszki.

Wegańska zupa pomidorowa
Post Wegańska zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.