No więc, dziś już 1 września? Czas do szkoły, serio? Czy tylko mnie ten czas minął niczym pstryknięcie palcami? To były bardzo ciężkie wakacje. Dużo stresu, płaczu, wrzasków i błagania dyrektora...udało się, ale jeszcze nie w 100%. Okazało się, że moja przyjaciółka ma kumpla w tej szkole, który dostał się na bio-chem, więc może uda mi się z nim zamienić? Muszę być dobrej myśli...choć znając moje szczęście...dobra, nie ważne.
Kiedy jest szkoła, nie mam kompletnie czasu na nic.Śniadanie? W szkole, nie zdążę. Obiad, jakiś później zrobię, teraz lekcje. Spanie? Nie! Musisz się przecież uczyć na jutro! I tak na okrągło...
Jednak jest sposób, aby zjeść coś super pysznego, sytego i dodającego kopa na naukę! Twarogowe kotlety to świetna sprawa, a z odpowiednio dobranymi dodatkami stanowią superowy obiad. Ponad to fajnie sprawdzą się jako 2 śniadanie w szkole, więc polecam! ;)
Dzisiejszy przepis jest fajnie ulepszony, bo do ciasta na kotlety dodałam prażoną kukurydzę od
SKWORCU. Fajne urozmaicenie i chrupiący dodatek ;)
Składniki /1 duża porcja/:
♥200 g twarogu
♥1 małe jajko
♥2 łyżki otrębów
♥1 łyżeczka mielonej papryki
♥1 łyżeczka granulowanej cebuli
♥1 łyżeczka suszonego czosnku
♥odrobina pieprzu do smaku
Twaróg umieszczamy w misce wraz z jajkiem i dokładnie mieszamy. Gdy całość się połączy, dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę, otręby i kukurydzę.
Patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej dość grube kotleciki, ale pamiętajmy lekko je rozpłaszczyć. Polecam formować je na kształt serniczków z patelni - wilgotnymi dłońmi!
Smażymy z obu stron, na małym ogniu, aby ładnie upiekły się w środku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, a u mnie to odrobina fasolki, marchew, surówka, pyszne paluchy z sezamem i sos pomidorowy.
Smacznego!