Rozpoczynamy nowy Rok Szkolny! Przygotowaliśmy dla Was na tą okazję świetny przepis na smaczny i sycący posiłek do szkoły. Pyszny chleb rodem z południa, z dodatkiem oliwek, cebuli i natki pietruszki smakuje wybornie w formie kanapki jak i solo. Stanowi sytą przekąskę w przerwach między lekcjami, w pracy w porze lunchu czy jako dodatek do śniadania.
Wszystkim uczniom życzymy udanego roku szkolnego, sukcesów w nauce i wysokich wyników, zaś rodzicom spokoju i cierpliwości J
Porcja: bochenek 500 g
Czas przygotowania: 15 minut (+2 godziny czas wyrastania, +30 minut czas pieczenia)
Poziom trudności :średnie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (typ 500, 550)
- 1 dag suchych drożdży
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy
- 100 g oliwek czarnych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
Południowy chleb z oliwkami |
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry po czym obsmażamy na oliwie do miękkości i studzimy. Oliwki kroimy na duże kawałki. Mąkę łączymy z cebulą i oliwkami, dodajemy sól, cukier, drożdże i posiekaną zieleninę, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kształcie bochenka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.