Miruna patagońska jest warta polecenia nie tylko ze względu na swój delikatny smak, chude, białe mięso ale także dlatego, że jest poławiana m.in. w okolicach Nowej Zelandii gdzie wody są raczej czyste przez co zawiera mniej rtęci i dioksan niż ryby z Bałtyku. W połączeniu z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, młodymi ziemniaczkami oraz cytryną stanowi rewelacyjny lekki obiad na upalne dni.
Porcja:2
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 filety z Miruny
- kiść pomidorków koktajlowych
- 2 cytryny
- 5 gałązek natki pietruszki
- 10 ząbków czosnku
- rozmaryn
- ½ kg malutkich młodych ziemniaków
- oliwa
- sól, pieprz
- majeranek
|
Miruna patagońska |
Przygotowanie:
Mirunę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na rybie układamy 4 plastry cytryny i 4 ząbki czosnku w łupinie. Podlewamy sokiem z połowy cytryny i dodajemy rozmaryn oraz kiść pomidorków koktajlowych . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 C. Ziemniaki strugamy, układamy na osobnej blaszce, podlewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz resztą ząbków czosnku. Również wkładamy do piekarnika tak by piekarnik od góry opiekł ziemniaczki. Pieczemy około 30- 40 minut aż ziemniaczki i ryba będą gotowe. Łyżkę oliwy mieszamy w kubku z sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem, solą oraz posiekaną natką pietruszki i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Rybę podajemy polaną sosem z natką pietruszki i czosnkiem oraz pieczonymi ziemniaczkami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.