Od dawna obiecuję napisać kilka słów na temat tej książki. Kupiłam ją w tamtym roku i od razu zaczęłam testować. Do zakupu zachęciło mnie przede wszystkim to, że przepisy, które zostały w książce zamieszczone miały mieścić się w wykonaniu do 25 minut i do 25 zł. Bardzo mnie to zachęciło, bo niejednokrotnie zdarza się, że na wykonanie obiadu, czy czegoś słodkiego mam mało czasu lub po prostu nie mam ochoty na długie godziny spędzone w kuchni. Hmm... nie zawsze jednak przepisy mieszczą się w obiecanych 25 minutach przygotowania, co czasem łatwo da się wywnioskować już po opisie wykonania, gdzie np. sam proces duszenia ma trwać 15 minut, a to tylko jeden z wielu etapów przygotowania. Tak samo jest niestety ze składnikami. Niejeden raz koszty dania przerosły obiecywaną kwotę 25 zł.
Książka podzielona jest na dwa działy: Na słono i na słodko. W dziale na słono znajdziemy przepisy na przystawki, zupy, dania główne. Natomiast w dziale na słodko na desery, ciasta, mufiny, a także napoje i kremy do chleba.
Przed każdym przepisem mamy słowo zachęty, albo wyjaśnienie co można pominąć w danym przepisie. Fajna sprawa. Fajne jest też samo wydanie. Miękkie, broszurowe, takie odmienne od wszystkich znanych mi wielkich tomiszcz w twardych oprawach, których zawsze mi żal, gdy biorę je do kuchni i wiem, że za chwilę mogą być brudne!
Przepisy przedstawione są jasno. Po jednej stronie podane są dokładne miary produktów, a po drugiej wykonanie. Wszystko dokładnie opisane bez żadnych niedomówień sprawiających, że muszę się zastanawiać co autor miał na myśli. Nienawidzę takich sytuacji! Zdjęcia zawsze zajmują jedną stronę i są bardzo estetyczne i apetyczne :)
Na końcu książki znajduje się poradnik pani Ani, który początkującym w kuchni faktycznie może się przydać.
Polecam książkę wszystkim szukającym dań smacznych, prostych, do przygotowania z łatwo dostępnych składników i przede wszystkim ekspresowych.
Fot. EwaNie mam pojęcia, dlaczego ten post pojawia się na blogu tak późno. Przecież zrobienie domowego cukru z wanilią to chwila roboty. A efekt nieporównywalny do sklepowego specyfiku. Jeśli nigdy nie mieliście w rękach laski wanilii, zdziwi Was jej z...
Muszę przyznać, że dopiero kiedy złożyłam wszystkie książki na stosik zorientowałam się, że uzbierała się ich całkiem pokaźna ilość. Oczywiście ... czytaj dalej ...
Post Moja biblioteczka kulinarna część pierwsza pojawił się poraz pierwszy w In...
Myślę, że Ani Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Prowadząca programu Pyszne 25 na TVN Style, autorka czwartej już książki z serii Pyszne, jedna z jurorek kulinarnego programu MasterChef. Czas na ,,Pyszne. Na słodko.Czytaj więcej ...
Moje pierwsze.Na pewno nie ostatnie.Bo pyszne.Inspiracja: Anna StarmachSkładniki na 30 sztuk:30 małych śliwek250 g sera białego półtłustego150 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajkoszczypta solicynamonŚliwki myjemy, pozbawiamy pestek.Ser możem...
Ta sałatka po prostu jest przepyszna!Zrobisz ją w 15 minut a smaki połączone w niej na pewno Cię zachwycą.Delikatny łosoś, słodkie i chrupkie winogrona, prażone orzechy włoskie i orzezwiający ser z niebieską pleśnią. Dressing połączy wszystko w lekko s...
Lekkość to najnowsza książka autorstwa Anny Starmach i trenerki Marii Kruczek. Można w niej znaleźć zarówno przepisy na lekkie i zdrowe posiłki, jak i zestawy ćwiczeń, które mają dopełniać odchudzoną (choć pełnowartościową) dietę, by przyni...
dania do 25 minut i do 25 złotych...okraszone pięknymi zdjęciami...udowadniające, że gotowanie może być proste i przyjemne...... że wystarczy jedyne 25 minut...... że nie więcej niż dwadzieścia pięć złotych...to siedemdziesiat pomysłów na śniadania, ob...
A na koniec mój najnowszy zakup. Bo kto powiedział, że samemu nie można sobie zrobić prezentu :)Anna Starmach "Pyszne 25". Dużo łatwych, szybkich i przystępnych przepisów. Idealne dla zabieganych. Zarówno na obiad, przystawkę i deser. Guacamole, zap...