Moje pierwsze.
Na pewno nie ostatnie.
Bo pyszne.
Inspiracja: Anna StarmachSkładniki na 30 sztuk:
30 małych śliwek
250 g sera białego półtłustego
150 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
cynamon
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek.
Ser możemy zmielić w maszynce albo zblendować. Dodajemy do niego mąkę, cukier, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Bardzo cienko je wałkujemy. Z ciasta wycinamy małe krążki. Na każdym krążku układamy jedną śliwkę. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i dokładnie oblepiamy śliwkę.
Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 3 minuty, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać z cynamonem.
Knedle możemy mrozić i przechowywać w zamrażarce.
Smacznego!