Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
291619 wyników
Przepis na smalec z wolnowaru
Sernik bez sera
Składniki: 2,5 szklanki mąki margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1,5 łyżki bułki tartej Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, ...
kulinarnyswiatdomi
Ciasta
Proziaki w wersji mini
Proziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy.Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostok...
Moniki Smakołyki
DANIA JARSKIE
,
DLA DZIECI
,
PRZEKĄSKA
,
PIECZYWO
,
DANIA REGIONALNE
Magyar gulyás
Podczas wojaży węgierskich oprócz lecsó (miałem okazję jeść różne jego odmiany), a także gulyáse, czy pörkölt'y także w różnych wersjach. Nawet te same, po dodaniu pewnych składników, co okazały się zawsze czymś nowym dla podniebienia. Jedn...
Czar kuchni i ...
Mięso wieprzowe
,
Mięsa różne
,
Pikantne
,
Węgry
Domowe pączki.
Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :) Składniki: (na ok. 18 szt.) 0,6 kg mąki50 g drożdży75 g cuk...
SYMFONIA SMAKOWA blog kulinarny
Ciastka i desery
Pozdrowienia z Birmingham – [kurs aromaterapii dla kobiet w ciąży i najmłodszych]
Dzień dobry, To był jeden z najbardziej spontanicznych, intuicyjnych i nieracjonalnych wyjazdów w moim życiu. Od jakiegoś czasu chciałam wyjechać na kurs aromaterapii dla...
Klaudyna Hebda
Aromaterapia
"Szarlotka" makowo-piernikowa
Grudzień zapukał do moich drzwi bardzo szybko, ale to dobrze bo bardzo lubię ten czas. Co prawda nadal uważam, że wieszanie świątecznych ozdób już na początku miesiąca, a nawet w połowie listopada (!) to duża przesada, ale tak już jest i chyba się to n...
Życie ze smakiem
Ciasta
,
Jabłka
,
Szarlotka
,
Boże Narodzenie
,
Mak
,
święta
Nowe restauracje w Krakowie: kwiecień-czerwiec 2018
Na poniższej liście, zawierającej nowe krakowskie lokale otwarte w okresie od kwietnia do czerwca, znajdziecie aż 24 adresy. W tym czasie otwarto między innymi aż trzy bary z mięsnymi kanapkami, trzy w pełni wegańskie miejscówki i dwie restauracje z ku...
dania kontra ania | opinie o restauracjach w Krakowie
Kraków
,
Gdzie zjeść w Krakowie
,
Nowe miejsca
Zasady prawidłowego odżywiania się
Na stronie internetowej Gemini Centrum Medyczne Chojnice, znalazłam bardzo dobrze opracowane odpowiedzi na pytana dotyczące żywienia. Często odpowiedzi na nie znajdujemy w internecie i są one różne jedną są bardzo jasne inne nie zawsze są trafne. Moim ...
Kokieteria Smaku
Z dietetycznego punktu widzenia
Pomarańczowe serduszka
W moim rodzinnym domu w Sylwestra nie mogło brakować pączków bo to one zwiastowały tą karnawałowa rozpustę u mnie jutro pączków nie będzie, ale mogą pojawić się takie serduszka. Pomarańczowe serduszka 3 szklanki mąki pszennej3 żółtka4 łyżki cukru1 łyże...
Izioni pyszne smaki
Karnawałowe słodkości
Jesienne, faszerowane warzywami i boczniakami papryki z garam masalą (Wege)
Nadeszła jesień, a wraz z nią chęć jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. W związku z tym, że od jakiegoś czasu wraz z T. testujemy wege-dietę postanowiłam przygotować nasze ulubione faszerowane papryki, ale tym razem bez dodatku mięsa. Lubię przyg...
Karkrówka
Obiad
,
Całkiem zdrowo
,
Bez mięsa
,
Przystawka
,
Resztki
,
Grzyby
,
Kasza jaglana
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY)
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.Składniki:* 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru* 1/2 litra miodu* 150 g masła* 100 g smalcu* 3 duże jajka*...
Okiem Liska
BOŻE NARODZENIE:)
,
PIERNICZKI:)
Nowość stara jak świat - piróg biłgorajski
To dziwne, że coś, co kiedyś jadali nasi przodkowie na co dzień, stało się we współczesnym świecie produktem wyszukanym i prawie ekskluzywnym. Na wschodzie podobno ta potrawa często gościła na stołach. Ja poznałam ją dopiero parę dni temu. A że bardzo ...
Jestem w kuchni, zaraz wracam
Obiad
,
Przekąska
,
Pieczywo
Pierniki dojrzewające według staropolskiego przepisu
To wersja pierników dla cierpliwych, do których my raczej nie należymy, ale daliśmy radę. Ciasto dojrzewało około 4 tygodnie (ale nas nosiło przez ten czas) i jak już dojrzało to robota dosłownie paliła nam się w rękach. Ale warto było czekać bo ten sm...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Ciasteczka
,
Dania świąteczne
Idealne obwarzanki
Czym byłby Tłusty Czwartek bez "odrobiny" słodyczy?Zdecydowanie nie potrafię sobie tego wyobrazić. Wbrew pozorom trochę słodkości nikomu nie zaszkodziło, a dawkowanie jej z umiarem nie spowoduje, że w jeden dzień w roku przytyjemy 5 kg.W te...
ChilliJemy
Chillijemy
,
Deser
,
Drożdże
,
Słodkości
,
Tłusty Czwartek
,
Obwarzanki
,
Sweets
,
Donuts
Tarta z żurawiną i orzechami pekan
Nigdy nieprzypuszczałam, że takbędęsię cieszyć z nadejścia jesieni i z tego, że jest zimno :). To pewnie dlatego, że letnie upały nie pozwalały mi korzystać z piekarnika :(. Teraz za tomogępiec do woli :). Niedość&nb...
Fan of cooking
Tarty
,
Żurawina
,
Orzechy
ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH
Witajcie!Post miał się ukazać dobry miesiąc temu, na dzień Babci i Dziadka, ale oczywiście wszystko musiało nabrać mocy. Urealnienie moich założeń możecie przeczytać dopiero teraz.Zapraszam Was na krótki post o tym, jak powinna wyglądać dieta seniora :...
Z PAMIĘTNIKA DIETETYKA
←
Poprzednia
132
133
134
135
136
Następna
→