• Dodaj nowy blog
    • Przydatne informacje
    • Kontakt
654 wyników

Przepis na Pasteryzowane smietana

Przepis na Domowy Ser Koryciński
Domowy Ser Koryciński
Dzisiejszy post to troszkę dla mnie podróż do przeszłości. Dawno temu w odległej galaktyce poczyniłam studia Technologii Żywności na których za specjalizację wybrałam technologię mleka, siedziałyśmy godzinami w laboratorium i kręciłyśmy sery pleśniowe ...
***dietetyczne dywagacje***
Przepis na Gorąca herbatka z rumem i ...
Gorąca herbatka z rumem i ...
Długie wieczory przyksiążcelub niezapowiedziana wizytaprzyjaciółnie musząodbywaćsię jedynieprzy kruchych ciasteczkach ze sklepu. Zrobienie pysznej szarlotki zajmie nam ok.40 min.(czas pieczenia), a nawet 20 min...
Kuchnia chilli zmysłowe przyjemności !
Przepis na Dwa światy, dwa budynie … czyli … deser budyniowo-owocowy
Dwa światy, dwa budynie … czyli … deser budyniowo-owocowy
Do przygotowania tego właśnie deseru natchnęły mnie dwa zdarzenia. Po pierwsze – otrzymałam całkiem niedawno dwa słoiczki bardzo słodkich jagódek zbieranych przez moją ulubioną i ukochaną Przyjaciółkę Serca (dziękuję Ci Kasieńko, są przepyszne), a że j...
sekrety małe i duże
Truskawki, Jagody, Budyń
Przepis na Naturalne soki Oleofarm z owoców żurawiny i czarnej porzeczki
Naturalne soki Oleofarm z owoców żurawiny i czarnej porzeczki
Naturalne soki wyciskane bezpośrednio z owoców, pasteryzowane, bez sztucznych dodatków i cukru, to prawdziwe dobro dla naszego zdrowia. Są bogate w witaminy i minerały. Polska marka Oleofarm obok olejów, suplementów diety, specjalizuje się również w pr...
Domowe potrawy dla każdego
Produkty dla zdrowia
Przepis na Ser pleśniowy niebieski - angielski Stilton
Ser pleśniowy niebieski - angielski Stilton
Do tej pory z serów pleśniowych niebieskich prezentowałam na blogu moją gorgonzolę. Gorgonzola wyszła bardzo smaczna (ja nie przepadam za niebieskimi serami, ale tym, co ją jedli, bardzo smakowała), lecz konsystencja pozostawiała sporo do życzenia, ser...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia, Ser, Ser podpuszczkowy, Ser pleśniowy
Przepis na Grzyby pasteryzowane na zimę
Grzyby pasteryzowane na zimę
Będąc w tym roku pod koniec lipca w okolicach Iławy nad Jeziorakiem, trafiliśmy na najlepszą pogodę tego lata. Słońce, dużo słońca i ciepło. Choć kąpiel w jeziorze po długim paśmie deszczów była, mówiąc oględnie, orzeźwiająca;), cieszyliśmy się, że wyb...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna, Dania bezmięsne, Przetwory, Grzyby, Kuchnia kaszubska
Przepis na PIWO BOJAN KOKOSOWE - że co?!
PIWO BOJAN KOKOSOWE - że co?!
Niedawny weekendowy przyjazd przyjaciółki zaowocował wizytą w sklepie, gdzie zaopatrzyłyśmy się w pokaźną (jak na nas) liczbą wszelakich piw smakowych. Wśród nich znalazł się Bojan Kokosowy. Kupiłam z ciekawośc...
Moje codzienne przyjemności...
Drinki
Przepis na Jagody w syropie na zimę
Jagody w syropie na zimę
Jak wszystko, co w słoikach pasteryzowane na zimę, także jagody, będą nam przypominać smak mijającego na nie sezonu, choć o dziwo, jeszcze dzisiaj widziałam je na straganach. Niezastąpione na dolegliwości żołądkowe i zwyczajnie bardzo smaczne. Składni...
Gosia gotuje
Przetwory i Wyrób własny, Spiżarnia
Przepis na Zsiadłe mleko. Regionalne Smaki
Zsiadłe mleko. Regionalne Smaki
Zsiadłe mleko, to produkt trochę zapomniany. Kiedyś gdy nieprzetworzone mleko sprzedawano w szklanych butelkach lub woreczkach, kwaśne mleko było wytwarzane w każdym domu. Wystarczyło pozostawić je poza lodówką przez dzień lub dwa i wyśmienity dodatek ...
Codziennik Kuchenny - proste przepisy na niecodzienne potrawy
Wegetariańskie, Bez jajek, Bez laktozy, Bez glutenu, Kuchnia domowa, Dietetycznie, Dodatek do dań, Regionalne Smaki, Kuchnia regionalna
Przepis na RECENZJA: ser sałatkowy z mleka krowiego Piotr i Paweł
RECENZJA: ser sałatkowy z mleka krowiego Piotr i Paweł
Ser sałatkowy z mleka krowiego wpadł w moje ręce w związku z czasową dietą atopową- dietą eliminującą wszystkie emulgatory i wzmacniacze smaku i tęsknotą za moją ukochaną fetą w sałatkach, która niestety posiada w swoim składzie E... wzmacniacze.Dostęp...
smak rozpusty u kapusty!
Fit, Recenzja, Ser sałatkowy
Przepis na Papryka marynowana w occie winnym z rozmarynem
Papryka marynowana w occie winnym z rozmarynem
Czas przetwarzania trwa. Moją metodą dla leniwych przetworzyłem już 10 kg śliwek na powidła. Około 6 kg śliwek wylądowało w słoikach z płatkami migdałów zalane czerwonym winem. Wyprodukowałem 5 albo 6 blach ciasta ze śliwkami (przepis jak powyżej). Tro...
Gotowy prawie na wszystko...
Papryka
Przepis na Panna cotta na mleku kokosowym z musem truskawkowym
Panna cotta na mleku kokosowym z musem truskawkowym
Często, gdy chce się przejść na zdrową dietę pojawiają się problemy co, czym zastąpić. Największe wyznanie stanowią słodycze Nie przypuszczałam, że to kiedyś napisze, ale dla mnie one mogą nie istnieć. Jedynie
Odrobina Smaku
Bezglutenowo, Coś na słodko, Mleko kokosowe, Panna cotta, Truskawki
Przepis na DOMOWY JOGURT NATURALNY
DOMOWY JOGURT NATURALNY
Od niedawna robię jogurt w domu i wygląda na to, że tak już zostanie. Do przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych sprzętów np. jogurtownic, bakterii w saszetkach czy termometru. Wystarczy zwykły termos, taki jak do herbaty. Ważne jest t...
Mela Niedziela
Mleko, Jogurt, Jogurt naturalny
Przepis na Jak zrobić domowy twaróg
Jak zrobić domowy twaróg
Domowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, łatwostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg się robiło samodzielnie, śmietanę się zabierało, a następnie robiło z niej masło oraz uzyskiwało maślankę. Dziś ...
Poezja smaku
Przetwory, Mleko
Przepis na Kiełbasa ze słoika
Kiełbasa ze słoika
Kiełbasa ze słoika, czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śniadanie bądź kolację jadło się najtańsze konserwy tury...
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyroby domowe, Mięso mielone, Wędliny domowe, Jak zrobić domową kiełbasę, Jak zrobić konserwę mięsną, Kiełbasa słoikowa, Kiełbasa w słoiku, Kiełbasa ze słoika, Kiełbasa ze smalcem i galaretką, Konserwa mięsna ze słoika, Masa mięsna w słoikach, Wędliny w słoikach
Przepis na Ser kozi Sainte-Maure - pleśniowy w popiele
Ser kozi Sainte-Maure - pleśniowy w popiele
To kolejny kozi ser w popiele, ale tym razem z białą pleśnią, czyli to, co lubię najbardziej, a co w moich warunkach ciężko się robi. Bo za sucho. Sery pleśniowe lubią wilgoć, nawet 95%, a w mojej "dojrzewalni" z trudem udaje mi się uzyskać 60%. Najlep...
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia, Ser, Ser podpuszczkowy, Ser kozi, Ser pleśniowy
← Poprzednia
1415161718
Następna →
  • Najlepsze przepisy kulinarne w sieci © 2011-2025 Webshark.pl - Regulamin