Dawno mnie nie było, ponieważ wczoraj wyszłam ze szpitala. Operacja sprawiła, że jestem zmuszona przejść na jakiś czas na dietę wątrobową. Dlatego też ostatni mało dietetyczny przepis na pyszną zupkę a od przyszłego tygodnia pojawią się lekkie przepisy :)Chciałam się Wam również pochwalić piękną deseczką, która rozświetla moją pin-upową kuchnię, a sezonowe warzywa prezentują się na niej zjawiskowo - takie cudeńko możecie kupić na: COUNTRY AVENUE Przepis na zupę pochodzi z 1960 roku, jak to wszyscy wiedzą przepisy te były bardzo tłuste gdyż królowała tam przeważnie śmietana, mąka, dużo masła. Ja odchudziłam przepis :) SKŁADNIKI: 2 OSOBY500g młodych ziemniaków1duża cebula 1 duży por50g masła 1l wywaru warzywnegosól i pieprzchilliświeży koperekPRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieracie i kroicie w kosteczkę.
Cebulę i por kroicie w cienkie paski.
W rondlu rozpuszczacie masło i dodajecie posiekane warzywa.
Smażycie na złotawy kolor.
Zalewacie wywarem i gotujecie, aż warzywa będą miękkie.
Następnie blendujecie za pomocą blendera i doprawiajcie solą, pieprzem i chilli.
Przed samym podaniem zupę posypujecie świeżo posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
PRZEPIS W ORYGINALE