Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pomałyga - mamałyga - fusia - lamięszka
Pieprzyć z Fantazją
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
73
Kategorie
129
Pomałyga - mamałyga - fusia - lamięszka
Cześć!Troszkę dziś zaszalałam i wróciłam wspomnieniem do lat dziecięcych.Bardzo często na naszym stole gościło danie o jakże wielu nazwach: pomałyga, mamałyga, fusia, psiocha.Tak proste danie a nazwę swoją zawdzięcza chyba tylko regionowi w jakim...
Pieprzyć z Fantazją
09 wrz 18
Dania główne
,
Obiady
,
Prosto ze wsi
dania główne
10 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Pieprzyć z Fantazją
Po babcinemu, po maminemu, po swojemu :)
73
129
Polecane przepisy
Fusia (prażucha) wg Aleex
Dzisiaj zapraszam was na danie, którego nie znałam zupełnie. W moich stronach, w moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania tej potrawy. O fusi pierwszy raz usłyszałam od Gwiazdeczki, kiedy razem z mężem wrócili od jego rodziny.- Mamo! Ale f...
W mojej kuchni
Przepisy różne
Pomałyga - mamałyga - fusia - lamięszka
Cześć!Troszkę dziś zaszalałam i wróciłam wspomnieniem do lat dziecięcych.Bardzo często na naszym stole gościło danie o jakże wielu nazwach: pomałyga, mamałyga, fusia, psiocha.Tak proste danie a nazwę swoją zawdzięcza chyba tylko regionowi w jakim...
Pieprzyć z Fantazją
Dania główne
,
Obiady
,
Prosto ze wsi
Pieczarki portobello z polentą i karmelizowaną cebulą
Portobello to rodzaj dużych pieczarek sprzedawanych jako "pieczarki na grilla". Ich obszerne kapelusze można faszerować różnymi pysznościami - warzywami, mięsem, różnymi kaszami. Ja proponuję jako farsz polentę z kozim serkiem i karmelizowaną czerwoną ...
Śnieżka gotuje
Wegetariańskie
,
Warzywa
,
Przekąski
,
Grzyby
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem i oscypkiem
Oto i ona, pyszna ogórkowa w zupełnie nowej, pysznej i zaskakującej odsłonie.Smak pozostanie w pamięci na długo . Bardzo lubię łososia, oscypki i wszelkie regionalne potrawy.I znalazłam w końcu przepis na ukochaną ogórkową trochę inaczej.Przepis pochod...
Z Kuchni Do Kuchni
PRZEPISY
,
POLSKA
,
RECENZJE
,
Zdrowe odżywianie
,
Zdrowo
,
Smacznie
,
RYBY
,
Zupy
Maliny w lukrze
Maliny w lukrze, to PREMIERA tego przepisu w internecie. Tojeden z przetworów, który wspólnie z mamą robimy na zimę. Mama przeszukała internet i nigdzie nie znalazła takiego przepisu. Wszystkie blogerki podają przepisy na maliny w cukrze. A...
Lili w kuchni
Przetwory
,
Maliny
,
Lukier
Psiocha
Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami: porka, psiocha, fusia, fuszer, fusier, lemieszka ziemniaczana (pod tą nazwą znana na Lubelszczyźnie) lub prażucha z ziemniaków. Co dom to inna nazwa, ale generalnie smak jest podobny. Niektórzy pole...
Kulinarni, czyli uczniowie "Zetki" pichcą!
Kuchnia regionalna
Polenta w zapiekance
Gotujemy tradycyjnie polentę, - powiedzmy 1 szklankę kaszki przez ok. 30 minut w osolonej wodzie. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że mamałyga za bardzo zgęstniała, to dolewamy odrobinę wody. Musimy pamiętać o mieszaniu, bo polenta szybko przywiera...
Moje gotowanie bez pszenicy
TRUSKAWKOWA "MAMAŁYGA" :)
SEZON W PEŁNI.No dobra, początek sezonu w pełni.To do dzieła.Uwielbiam truskawki z cukrem i bitą śmietaną.Najpierw rozgniatam z cukrem truskawki,Potem dodaję ubitą śmietanę, ponieważ ubijałem ręcznie trzepaczką , wyszła tak ubita jakby nie do koń...
Reminiscencje smaku
Kuchnia
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone