Jak wiadomo na imprezach najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju przekąski i sałatki. Coś nie dużego co można szybko i łatwo zjeść. W taką noc jak dzisiejsza warto przyrządzić coś wyjątkowego ale też i nieskomplikowanego. Moją propozycją jest sałatka z brokułami i serem feta.
Składniki:- 500g brokuła
- papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- puszka kukurydzy
- 2-3 jajka
- ser feta
Sos:- majonez
- jogurt gęsty naturalny
- pieprz
Różyczki brokuła gotujemy około 5 minut, tak aby były al dente (łodygi warto zostawić są idealne do zupy/kremu z brokuła). Kroimy w mniejsze cząstki. Papryka przekrawamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, również kroimy w kostkę.
Następnie obrane jajka również kroimy w kostkę. Możemy delikatnie wymieszać. Dodajemy kukurydzę oraz pokrojony ser feta. Mieszamy.
Sos:
2 łyżki majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy.