Mój sposób na smaczny, szybki i prosty obiad. Lubię takie rozwiązania, zwłaszcza że za każdym razem możemy otrzymać inny smak, wystarczy zmienić warzywa, mięso albo sos.
Składniki:- pierś z kurczaka
- mieszanka warzyw orientalnych
- mleko kokosowe
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- ok. 1 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Mleko kokosowe, jeszcze w puszce, doprawiłam curry, kurkumą i papryką słodką.
Pierś pokroiłam w średnią kostkę, zalałam połową mleka kokosowego i dodałam odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki były pokryte mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę (jeśli nie mamy za dużo czasu może być na 15-20 minut).
Po tym czasie gotowe mięso przełożyłam na patelnie i podsmażyłam z każdej strony przed ok. 20-25minut. Do pozostałej połowy mleka dodałam pastę curry i dokładnie wymieszałam.
Do kurczaka dodałam mieszankę warzyw i po 10 minutach dodałam resztę mleka kokosowego. Wedle uznania możemy doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i zostawiłam na 5minut.
Po tym czasie dodałam ugotowany ryż (ryż gotowałam o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu). I podsmażamy przez ok.5 minut, tak aby ryż wchłonął część sosu.
I gotowe.
Smacznego :)