Zupa z czosnku i pasternaku
Zupa ta jest pyszna, aromatyczna i zdrowa. Czosnek nadaje jej smaku, rozgrzewa dzieła jak naturalny antybiotyk, a ugotowany sprawia że nie powoduje wzdęć i nieprzyjemnego zapachu z ust.
Więc naprawdę polecam w tym okresie kiedy jest tyle zachorowań na różne przeziębienia.
15 ząbków czosnku
1 cebula duża
1 duży pasternak lub 2 mniejsze
4 ziemniaki
Ok 2 l bulionu
4 łyżki śmietany kokosowej
3/4 łyżeczki harisy
Tymianek
Sól
Pieprz
Cebulę kriomy, szklimy na oliwie mieszając żeby się nie przypaliła, dodajemy pasternak pokrojony w talarki i ziemniaki pokrojone w kostkę mieszamy z cebulą i zalewamy bulionem.
Dodajemy posiekany czosnek i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na krem dodajemy harrise, tymianek, sól i dużo świeżo mielonego pieprzu oraz śmietankę kokosową. Mieszamy i chwilę gotujemy, jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne zupy to można dodać więcej harrisy.
Ja podaję z grzankami z domowego żytniego chleba i w wersji nie dla alergika z chipsem z szynki szwardzwaldzkiej.