Bulion na kościach, zwany u nas pieszczotliwie rosołem z Obcego, to rzecz bardzo wartościowa dla osób z atopią skórną, bo skórni atopicy zazwyczaj cierpią na niedobór kolagenu. A w takim rosole jest go ponoć sporo. Trzeba tylko pamiętać, że wywar z koś...
Piękny kolor, cudowny zapach i bardzo esencjonalny smak - wywar gotowany na pieczonych kościach to świetna zupa! fot. D.SzymborskaNo dobra zima jakaś taka smogowa, chorobowa i już zupełnie mi się znudziła! Żeby łatwiej ten czas przetrwać, zadbać o zdro...
Właściwości i zastosowanie pokrzywy: oczyszczające (regulujące wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii) lekko moczopędne, krwiotwórcze, hipoglikemiczne (zmniejszające stężenie cukru we krwi), przeciwkrwotoczne źródło witamin i minerał...
Rozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy !Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie.To ...
Gdy do świąt zostaje zaledwie kilkadziesiąt godzin, wielu z nas popada w gorączkę. Nagle na wszystko zaczyna brakować nam czasu, a tu prezenty jeszcze nie kupione, ciasto nie upieczone, pierogi trzeba ulepić, ugotować barszcz i w dodatku to wszystko gd...
... to moja trochę przewrotna i dekadencka alternatywa dla powszechnie znanego, delikatnego bulionu miesno-warzywnego. Bardzo esencjonalny, skoncentrowany, o zdecydowanie mięsnym smaku. Niezastąpiony w kuchni jako baza do sosów i zupz "charakterem". Pr...