Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- koperek
Składniki na sos:
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu z białego wina
- 120 ml oliwy
- pieprz
Kalafiora myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Wkładamy do formy. Polewamy oliwą, solimy i doprawiamy pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.przez ok 30 min (w połowie czasu mieszamy).
W tym czasie przygotowujemy sos. Kapary przekładamy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu i miksujemy do powstania gładkiego, jednolitego sosu.
Upieczone różyczki kalafiora obficie posypujemy posiekanym koperkiem i polewamy sosem.
* przepis znalazłam na blogu Strawberries from Poland a pochodzi on z książki Ottolenghi: The Cookbook