Ciąg dalszy kapusty...no przecież jak kupiłam całą to muszę ją jakoś przetworzyć :)
Składniki:
- ok 1 kg główka kapusty włoskiej
- sól
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony pieprz
Kapustę oczyszczamy, myjemy , wycinamy głąb i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min. Przekładamy na sito i przelewamy zimna wodą.
Boczek smażymy na rozgrzanym maśle, a gdy się zrumieni podlewamy bulionem i śmietana.
Sos redukujemy, ma się wygotować mniej więcej do połowy. Dodajemy kapustę, przyprawiamy solą, gałką i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewamy 3-4 min. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami