Nadeszła wiosna, trochę kapryśna, a wraz z nią święta Wielkanocne. W moim domu są obchodzone mniej uroczyście niż Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spędzić ten czas w rodzinnym groni. W towarzystwie niczego innego, jak tylko smacznego, słodkiego wypieku.
Spring has come, a little fickle, and with it theEaster holidays. In my houseare celebratedless solemnlythanChristmas. However, nothingpreventsyou to spendthis timewith your family. In the company ofanythingelse buttasty, sweetbaking.
Te mini tarty powstały w wyniku spontanicznego eksperymentu. Zastanawiałam się nad tym, czy wybrać coś bardziej pracochłonnego, jak "sernik" z kaszy jaglanej czy babka drożdżowa. Wybrałam ostatecznie małe tarty mające przypominać mazurki. Głównie z powodu naglącego mnie czasu, ponieważ chciałabym jeszcze zająć się przyrządzaniem innych potraw na święta. Tarty można upiec w dużej formie i postawić na bardziej efektowne dekoracje, lub pozostać przy wersji minimalistycznej.
These minitartsare the result ofspontaneousexperiment.I was wonderingwhetherto choose somethingmorelabor-intensive, such as "cheesecake" ofmilletoryeast cake. Ifinallychosea smalltartsto remindPolish, traditional Easter cake. Mainlybecause of theurgencyof time, becauseI would like totake care ofother dishesfor the holidays.Tartscan be bakedin a largeformat anddecoratemoreeffectively,oryou can stick withthe minimalistversion.
Kruchy migdałowo-kokosowy spód fajnie współgra z cytrynowym kremem i słodkimi figami. Tarty można polać przed podaniem słodkim syropem lub posypać płatkami migdałowymi. Możecie użyć dowolnych owoców, lub całkowicie z nich zrezygnować. Zastanawiałam się nam użyciem pasty daktylowej pod krem i polanie kremu sosem czekoladowym (byłoby pyszne), ale ostatecznie wybrałam lżejszą wersję. Zauważyłam figi w sklepie, więc postanowiłam je wykorzystać z okazji Świąt.
Brittle, almond-coconut cake, niceinteracts withlemoncream andsweetfigs. You canpourtartsbefore servingwith sweetsyruporsprinkle withalmonds. You canuse anyfruits, orgive them upentirely. I was thinking abouta datepasteundercream andchocolate sauce on top(it would bedelicious), but ultimately I chosea lighter version. Inoticed thefigsin the store, so I decided to use themto celebrateEaster.
Mini tarty migdałowo-kokosowe
Z cytrynowym kremem jaglanym i figami
Składniki (6 tart o średnicy 10 cm):
Spód:
1 1/2 szklanki zmielonych migdałów;
1/2 szklanki wiórek kokosowych;
2 łyżki syropu klonowego;
2 łyżki oleju kokosowego.
Krem:
100 g kaszy jaglanej
1 banan;
2 łyżki soku z cytryny;
2 łyżki skórki otartej z cytryny;
1 łyżka oleju kokosowego.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu figowego (opcjonalnie);
6 fig do dekoracji;
Przygotowanie:
Spód: Zmielone migdały i wiórki kokosowe umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować pulsacyjnie a następnie dodać olej kokosowy i syrop klonowy. Połączyć składniki do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Foremki lekko nasmarować olejem. Wylepić dokładnie dno i boki naczynek ciastem. Włożyć foremki do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Piec tarty przez około 10 - 15 minut. Ostudzić na kratce.
Krem: Najlepiej go przygotować przed podaniem. Jeżeli nie ma takiej możliwości, nic nie szkodzi. Ale trzeba się liczyć z tym, że krem delikatnie może ściemnieć (na szczęście nie za bardzo, dzięki cytrynie). Kaszę jaglaną ugotować na sypko i ostudzić. Następnie bardzo dokładnie zmielić razem z bananem. Dodać sok z cytryny, otartą skórkę, olej i zmiksować. Jeżeli masa będzie za gęsta, można rozrzedzić ją mlekiem.
Spody tart wysmarować dżemem. Następnie nałożyć porcje kremu. Figi pokroić w dowolne kształty. U mnie są to ćwiartki, ale można pokroić w plasterki. Można równie dobrze podać tarty z innymi owocami.
Smacznego!
CoconutAlmondTartlets With millet lemoncustardandfigs
Ingriedients (six, 4'' tarts):
On the bottom:
1 and 1/2 cup almond flour;
1/2 cup coconut flakes;
2 Tbsp maple syrup;
2 Tbsp coconut oil;
Custard:
100 g millet groats;
1 banana;
2 Tbsp lemon juice;
2 Tbsplemon zest;
1 Tbsp coconul oil.
Also:
1 jar fig jam;
6 figs for decoration.
Preparation: Bottom:Grounded almonds andgrated coconutplaced in a food processor. Pulse untlilcombineand then addcoconut oiland maple syrup. Combine the ingredientsuntil they resemble consistency of wetsand. Lightly grease themoldswith oil.Press down the doughthoroughlyto the bottomand sides of themolds. Place themoldsin the fridgewhileheatingthe ovento 180degrees F.Baketartletsfor about 10-15 minutes.Coolon a wire rack.
Cream: It's betterto prepare itbefore serving.If it's not possible, it doesn't really matter. Butyou have toreckon with the factthat the creammaydarkenslightly(thankfullynot too much, thanks to thelemon). Cookmilletgroatsand cool.Then,thoroughlygrindtogetherwith banana. Add the lemon juice, lemon zest, oil and mix. Ifthe mixture istoo thick, you candiluteitwith milk. Smear the tarts withjam.Then applythe cream. Cut figs intoany shape. Ichopped it intoquarters, butyou cancut them intoslices.You might aswellgarnish thetartswith other fruits.
Szynka parmeńska, soczyste, słodkie figi, karmelizowana czerwona cebula i chrupiące, kruche ciasto.
Czyż nie brzmi mega apetycznie?!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, mini tarty właśnie z takimi dodatkami.
Błyskawiczne do zrobienia!
Idealne...
Kiedy wysoka temperatura nie zachęca do dodatkowego podgrzewania mieszkania za pomocą piekarnika, stawiam na desery bez pieczenia. Starając się korzystać z dobrodziejstw lata, przygotowałam pyszne ciasto z kremem jaglanym na owsiano-daktylowym spodzie....
Kolejny obiecany Wam przepis ląduje na blogu. Tym razem to tarta z jaglanym kremem. Prosta w wykonaniu, bez pieczenia i do tego bardzo smaczna. Mam nadzieję, że po Świętach macie jeszcze chęci na coś słodkiego
Kruche ciasto w postaci małych babeczek … wypełnione kremem na bazie kaszy jaglanej i awokado … masłem orzechowym i owocami oraz odrobiną gorzkiej czekolady. Piękne i pyszne
Jak już wspomniałam wczoraj na Instagramie dziś przedstawiam Wam najnowszy przepis. Ponownie bez pieczenia, zdrowo i smacznie. A do tego z wykorzystaniem pachnących, polskich truskawek. Zapraszam do wypróbowania! Owsiane babeczki z kremem jagla...
Pyszne figowe ciasto dla amatorów czekolady. Lekko wytrawne dzięki gorzkiej czekoladzie i osłodzone figami, ciasto nadaje się idealnie do kawy czy herbaty. Postanowiłam upiec mniejsze, ale oczywiście jeżeli chcecie, to zwiększcie dwukrotnie składniki i...
Nadeszła wiosna, trochę kapryśna, a wraz z nią święta Wielkanocne. W moim domu są obchodzone mniej uroczyście niż Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spędzić ten czas w rodzinnym groni. W towarzystwie niczego innego, jak ...