Nie wiem co kocham bardziej.
Jednogarnkowe makarony, czy
domowy ajvar. Długo mogę się zastanawiać, ale wiem na pewno, że te dwa czynniki skomponowane w jednym daniu równają się pełni szczęścia. Sezon bakłażanowo-cukiniowo-paprykowy w pełni, więc pora przyrządzić przetwory na ciężką zimę i wczesną wiosnę. Znalazłam w swojej spiżarce ostatni słoik zeszłorocznego ajvaru, więc postanowiłam go wykorzystać przed zrobieniem nowego (spodziewajcie się przepisu). Totalnie improwizowane danie, gotowane u szczytu mojego lenistwa, okazało się być obłędne. Politycznie poprawnie napisałam, że składniki są na dwie porcje, ale w rzeczywistości zjadłam wszystko sama. I wcale mi nie jest przykro! Więc łapcie za słoiki z ajvarem, lub zacierajcie łapki, aby przygotować go niedługo razem ze mną i móc cieszyć się tym daniem cały rok!
Jednogarnkowy makaron z ajvarem
* Scroll down for English version *
Składniki (2 porcje):
- 200 g makaronu (użyłam bezglutenowego penne);
- 1 puszka pomidorów krojonych, lub ok 400 g świeżych;
- 2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody;
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czerwona papryka;
- 1 zielona papryka;
- świeża kolendra lub natka pietruszki;
- 3 kopiaste łyżki ajvaru (użyłam pikantnego, domowego):
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk.
Przygotowanie:
Papryki posiekać w krótkie paski a cebulę w piórka. Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz i jeżeli potrawa będzie zbyt gęsta, można dodać więcej wody. Podawać od razu ze świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
One-pot ajvar pasta
Ingredients (2 servings):- 200 grams of pasta (I used gluten-free penne);
- 1 can of chopped tomatoes, or about 400 g fresh;
- 2 and 1/4 cups vegetable broth or water;
- 1 small onion
- 2 cloves of garlic;
- 1 red bell pepper;
- 1 green pepper;
- fresh coriander or parsley;
- 3 heaped tbsp ajvar (I used spicy home-made):
- salt, pepper, hot and sweet pepper, lovage.
Preparation:
Chop peppers into short strips and onions into vedges. Put all the ingredients into a large pot with a thick bottom. Bring to the boil, then boil for about 10 minutes stirring occasionally. Turn off the gas, and if the dish is too thick, add more water. Serve immediately with fresh herbs and lemon juice.
Enjoy!