Wege-burgery to temat tabu. Wiele osób mówi, że taki a'la kotlet wykonany z roślin strączkowych, warzyw i innych niemięsnych cudów, nie powinien być kotletem. Może i tak, ale oryginalny kotlet jest też w gruncie rzeczy nazwą mieszanki wielu lub jedną częścią martwego zwierzęcia, jak na przykład klatki piersiowej, łopatki czy uda. Można się spierać w nieskończoność nad nazwą tej potrawy, jednak nie można zaprzeczyć jednemu - jest pyszny! Wciśnięty między połówki podpieczonej grahamki posmarowanej pastą z fasoli, przełożony sałatą, awokado, papryką i innymi warzywami, polany pikantnym sosem - niebo w gębie! Do tego ulubiona sałatka,
pieczone ziemniaki i wilk syty, a owca cała! Zdecydowanie polecam na spotkania z przyjaciółmi!
Bezglutenowe burgery z batatów i ciecierzycy
* Scroll down for English version *
Składniki (18 sztuk):
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy;
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli;
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 duży, słodki ziemniak - upieczony lub ugotowany i obrany ze skóry;
- 1 cebula;
- 1 czerwona papryka;
- 3 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, kolendra, majeranek, kumin, słodka papryka, wędzona papryka, chili.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Zmiksować dokładnie ciecierzycę, fasolę, kaszę jaglaną oraz ziemniaka. Wymieszać papkę z posiekaną w kostkę cebulą i papryką oraz rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku.
Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Formować kotleciki w zwilżonych dłoniach i układać bezpośrednio na blaszce. Jeżeli burgery się rozpadają można dodać kilka łyżek dowolnej mąki. Piec burgery przez 30 minut z jednej strony. następnie delikatnie przewrócić za pomocą szpatułki i piec kolejne 30 minut. Ostudzić całkowicie na blaszce. Podawać w podpieczonych bułkach z rozgniecionym awokado, sałatą, ulubionymi warzywami oraz np. sosem sriracha.
Smacznego!
Sweet potato and chickpea vegan burger
Ingredients (18 pieces):
- 2 cups cooked chickpeas;
- 2 cups cooked white beans;
- 2 cups cooked millet;
- 1 large sweet potato - baked or cooked and peeled from the skin;
- 1 onion;
- 1 red pepper;
- 3 cloves garlic;
- salt, pepper, coriander, marjoram, cumin, sweet paprika, smoked paprika, chili.
Preparation: Preheat oven to 190 degrees C. Blend thoroughly chickpeas, beans, millet and potatoes. Mix the paste with chopped onions and peppers and crushed garlic. Season to taste. Line a baking sheet with paper. Form patties in moistened hands and laid directly on a baking tray. If burgers are falling apart, you can add a few tablespoons of any of flour. Bake burgers for 30 minutes on one side. then gently turn over with a spatula and bake for another 30 minutes. Cool completely on a baking tray. Serve in baked buns with mashed avocado, lettuce, your favorite vegetables and eg. sriracha sauce.
Enjoy!