>Składniki:450g białej mąki pszennej, 2 jaja kurze, szczypta soli morskiej + 200g gęstego puree z ugotowanych buraków >Wykonanie: Mąkę przesiej do misy, wymieszaj ze solą, po czym z dodatkiem rozmąconych jaj i puree wyrób na jednolicie gładką elastyczną kulę ciasta; pozostaw pod nakryciem lnianej ściereczki na ok.60min – na przyprószonej mąką stolnicy rozwałkuj równomiernie na cienki (ok.3mm), w miarę foremny prostokąt i tak pozostaw na ok.10-15min, do podeschnięcia – zawiń niezbyt ściśle w rulon i nożykiem potnij na jednakie paseczki o szerokości ok.7-8mm; roztrzep je na omączonej stolnicy, strzepując tym samym nadmiar mąki, i ponownie pozostaw na ok.60min podsychania – partiami wrzucaj do gara wypełnionego wrzącą osoloną wodą (ok.100g makaronu na 1l wody + 1 łyżeczka soli) i gotuj, lekko mieszając, parę chwil od wypłynięcia makaronu na powierzchnię. Gotowy makaron odłów sitem, ew. niezwłocznie przelewając zimną wodą, by się nie skleił – serwuj od razu na gorąco, bądź przełóż do półmiska i pozostaw do ostygnięcia; wykorzystaj wg uznania.
Dziś przepis podstawowy na kruche ciasteczka. Jest on o tyle uniwersalny, że możecie dodawać ulubione składniki tj. orzechy, rodzynki, czekoladę, kakao, aromaty itd., słowem czego dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a wię...
Ciasto do pizzy najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzys...
Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożyw...
Są takie rzeczy, które zawsze muszę mieć w kuchni. Jajka, makaron, boczek, śmietanę, ser, pomidory i jeszcze parę innych. Plus przyprawy. Taki zestaw bazowy produktów, które do siebie pasują, z którymi zawsze i o każdej porze mogę zrobić coś do jedzeni...
Dzisiaj bardzo prosty i szybki makaron, ale nie taki zwykły, bo.... z wodorostami!Makaron ma swój lekko specyficzny smak, a sos buraczkowy tylko go dopełnił.Składniki:50g makaronu z wakame2 buraki1 łyżeczka orzeszków pinii1 łyżeczka oleju arganowego1 ł...
Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono. Na tak upieczony spó...
Ciasto do pizzy najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzystać wte...
Hummus jest dobry na wszystko! A przynajmniej mi zawsze poprawia humor :)Postanowiłam wypróbować kilka jego wersji, każda z nich jest bardzo wyraźna w smaku, z dominującą nutą przypraw.Buraczkowy doprawiłam czarnuszką, świetnie się dopełniają! Z suszon...