>Składniki:900g świeżych truskawek, ok.250ml cukru białego (ew. jasnego brązowego) + 3 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao oraz ew. 1-2 łyżki likieru truskawkowego >Wykonanie: Oczyszczone truskawki w rondlu zasyp cukrem i nad średnim ogniem ‘na sucho’ podsmażaj, często mieszając, aż owoce uwolnią sok, zmiękną i się ‘rozmusują’ – po odparowaniu większości płynu i wyraźnym zgęstnieniu wmieszaj kakao z alkoholem; ponownie zagotowawszy, nad zmniejszonym ogniem gotuj jeszcze parę chwil*. Gotową konfiturę w przygotowanym słoiku odpowiednio odstaw do ostygnięcia, a potem szczelnie zamknij wieczkiem i do czasu spożycia przechowuj w chłodzie spiżarki (ew. w lodówce), do ok.1 tygodnia – w razie potrzeby, odpowiednio zawekuj na zaś (wtenczas przechów max.1 rok).
* w tymże zaznaczonym miejscu możesz wg uznania masę zmiksować na gładko (mikserem ręcznym).
Konfitura z brzoskwiń podobnie do mirabelkowej, węgierkowej lub morelowej, jest fantastycznym sposobem na zamknięcie drugiej części lata w słoiczku. O ile mirabelki są kwaśne i lekko wykręcają buzię, a węgierki są super słodkie i jakby maślane, o tyle ...
Konfitura z czerwonej cebuli, zwana też cebulowym chutney to moje ostatnie kulinarne odkrycie, które całkowicie zmieniło moje podejście do tematu cebuli. Bo punkt widzenia, zależy od sposobu przyrządzenia. Ostra, wyciskająca łzy u najwięks...
Konfitura z moreli z migdałami i kardamonem to moje niedawne odkrycie. Od zawsze lubiłam morele, bo praktycznie wszystkie rodzaje śliwek kocham całym sercem. A wszystko zaczęło się jeszcze w przedszkolu, gdzie pierwszego dnia dostałam wieszak z przypis...
Konfitura jagodowa jest idealna do mojego ukochanego ciasta pleśniaka, a także do wszelakich serów pleśniowych, kanapek z białym serem czy jako dodatek do jogurtu naturalnego z domową granolą. Jest tak pyszna, że można byłoby ją jeść bez końca! To wiel...
Do przygotowania tej konfitury sprowokował nas Lidl oraz tegoroczne bardzo obfite zbiory papryczki chili. Lidl głównie dlatego, że miał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury z pewnością osłodzą nam mroźne zimowe wieczory. Połączenie słodk...
Wrzesień to miesiąc w którym dojrzewają owoce czarnego bzu i podczas jesiennych spacerów warto nazrywać ich trochę, ponieważ przygotowane z... read more
Ten wpis Konfitura z owoców czarnego bzu pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, ...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Konfitura z nektarynek, czyli przepis na pyszną konfiturę do naleśników, jogurtu czy bułkę. Konfiturę z nektarynek warto mieć w swojej domowej spiżarni! Mimo, że nie mamy jeszcze sezonu na nektarynki miałam w domu koszyk nektarynek, na które za bardzo ...
Błyskawiczny dodatek do wielu potraw. Korzenna konfitura z czerwonej cebuli doskonale pasuje do pasztetu, pieczonych mięs, serów, jako nadzienie do tart lub po prostu na kanapki. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy pokroić cebulę i trochę posmażyć z d...