Dziś otrzymałam swój plan lekcji na najbliższy czas. Czwarta klasa póki co zapowiada się obiecująco przyjemnie pod względem rozplanowania przedmiotów, jedynym "bólem" jest duża ilość POKu (podstawa obsługi konsumenta), za którym nie przepadam. Czuję się pełna energii, choć wakacje przefrunęły mi błyskawicznie. Na jutrzejszą szkolną przekąskę przygotowałam wegańskie ciasteczka, które są moim hitem przy ochocie na słodycze. Mimo, że słodkie nie są (chyba, że o to zadbamy, dodając więcej cukru), ich wytrawny, MOCNY smak jest dla mnie idealny. Zachęcam do spróbowania własnych sił w czarowaniu swoich ciastek - każdy może stworzyć coś w swoim stylu :)
100g płatków owsianych
3-4 łyżki oleju kokosowego
garstka ulubionych bakalii
mała szczypta soli himalajskiej
2 łyżki gorzkiego kakao
dojrzały banan
łyżeczka cukru trzcinowego
2 duże łyżki dyniowego puree / łyżeczka herbaty matcha - lub według własnego uznania coś, co nada smaku nadzieniu
opcjonalnie łyżka kaszy mannej do zagęszczenia nadzienia
Płatki owsiane mielimy (ja używam w tym celu młynka do kawy) i dodajemy pokruszone bakalie lub blendujemy od razu płatki z bakaliami. Dodajemy kakao, olej kokosowy, szczyptę soli i opcjonalnie odrobinkę słodzika/cukru. Zagniatamy ciasto (gdyby ciasto było nieposłusznie twarde, dodajmy odrobinkę roślinnego mleka lub wody), wałkujemy i wycinamy małe krążki. Banan blendujemy z dodatkiem smakowym i cukrem, po czym tę gęstą masę nakładamy na krążek ciasta i zamykamy drugim krążkiem. Nasze ciasteczka najlepiej smakują po schłodzeniu co najmniej 30 minutowym ;) Smacznego!
Słodkie, smaczne, proste w przygotowaniu ze składników dostępnych w każdym sklepie. Kulki mocy świetne są na przekąskę lub jako element posiłku. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, a te trufle są tego dowodem. Dzisiaj wyjątkowo bez czekolady ;-...
Ciasteczka Palce Wiedźmy to jedne z pierwszych halloweenowych słodyczy jakie robiłam, już dobre kilka lat temu, wtedy w wersji pieczonej. Tym razem przygotowałam je w zdrowszej wersji raw, bez rafinowanego cukru i innych niezdrowych dodatków, same baka...
Domową granolę uwielbiam chyba w każdej odsłonie! : ) Idealnie sprawdza się w roli przekąski lub drugiego śniadania w połączeniu z mlekiem, kefirem lub naturalnym jogurtem. W wersji jesiennej obowiązkowo z dużą ilością orzechów oraz syropem klo...
Tydzień weganizmu trwa. Postanowiłam spisać w jednym miejscu wegańskie słodkości bez cukru. U mnie na blogu znajduje się wiele przepisów na słodkie ciasta, desery i ciasteczka w wersji wegańskiej. Takie słodkości powstały z potrzeby, aby mama kar...
Fit ciasteczka oreo bez dodatku cukru, do tego wegańskie to moja kolejna propozycja na zdrowe słodkości. Wiem jak smakują ciasteczka oreo, nie będę oszukiwać, że nie jadłam ich kiedyś. Pamiętam ich smak, dlatego łatwiej mi było przygotowa...
Nie wiem jak u was, ale u mnie system nagród i kar w kwestii motywacji sprawdza się całkiem spoko. Do tego jeśli by pominąć część związaną z karami i zostawić wyłącznie nagrody za osiąganie kolejnych celów, wtedy robi się bardzo przyjemnie. Stosuję...
Smiling Spoon | Inspiracje kulinarne, zdrowa dieta, raw food, 5 przemian, slow life
Przepis z ostatniej kuchni społecznej. Przepis jest bardzo prosty: mieszamy wiórki kokosowe, cukier i mąkę w proporcjach 3:1,5:1 Całość zalewamy sokiem z pomarańczy i odrobiną oliwy/oleju. Dosypujemy proszek do pieczenia (wedle zaleceń na opakowaniu). ...
Oglądanie programów kulinarnych zazwyczaj kończy się w moim skromnym przypadku wędrówką do kuchni i gotowaniem różnych rzeczy, których normalnie bym nie gotował. Tak stało się też ostatnim razem, gdy uczestnicy bodajże Master Chef'a (ale nie tego polsk...