Składniki:
2 bakłażany Sos beszamelowy:
1 puszka pomidorów
szklanka zielonej soczewicy 3 łyżki masła
2 cebule 3 łyżki mąki
5 ziemniaków 1/2 litra mleka
po płaskiej, niepełnej łyżeczce
mielonego kuminu,
cynamonu oraz gałki muszkatołowej
szczypta oregano i chili
2 ząbki czosnku
kilka plastrów koziego sera
natka pietruszki
sół i pieprz
olej do smażenia
Bakłażany kroimy w plasterki ok 1/2 cm grubości, solimy i zostawiamy na kilkanaście minut po czym obsmażamy
na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy.
Ziemniaki gotujemy w parowarze 15 min (lub we wrzątku tak żeby trochę zmiękły ale nie były rozgotowane- najlepiej w mundurkach)
Na średnim ogniu rozgrzewamy w teflonowym garnku oliwę, na którą wrzucamy posiekany czosnek i cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory i przesmażamy kilka minut.
Nastepnie wsypujemy soczewicę i zalewamy ok 1,5 szkl wrzątku.
Solimy pieprzymy do smaku i gotujemy ok 15 min aż soczewica wchłonie większość wody.
Może pozostać lekko twarda, bo zmięknie jeszcze podczas zapiekania.
Doprawiamy oregano, cynamonem, kuminem i gałką.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę z ziemniaków, następnie bakłażany, a poźniej farsz soczewicowy.
Czynność powtarzamy aż skończą się składniki- na wierzchu powinny być bakłażany.
Całość pokrywamy sosem beszamelowym ( na patelni rozpuszczamy masło i mąkę a następnie dodajemy mleko
mieszając cały czas trzepaczką do uzyskania gęstego sosu).
Na wierzchu układamy cienkie plastry koziego serka.
Zapiekamy w 180 C przez 30 min.
Smacznego :)