Niejednokrotnie podczas przygotowywania sałatek, proponowałam Wam użyć oliwy smakowej. Nadrabiam zaległości i w końcu mam dla Was banalnie prosty przepis na oliwę smakową. Z pewnością zachęci Was nie tylko to, że możecie dowolnie komponować jej smaki i aromaty, ale również fakt, iż koszt własnoręcznie przygotowanej oliwy smakowej jest kilka razy niższy niż cena sklepowego gotowca.
Do przygotowania potrzebowałam:
garść ulubionych przypraw/dodatków, na przykład:
Oczywiście wedle preferencji możecie dowolnie łączyć smaki!
Na dnie butelki układamy wybrane dodatki.
Zalewamy całość oliwą i zamykamy butelkę.
Pozwalamy smakom przegryźć się przez 3 dni. Po tym czasie oliwa jest gotowa.
Taka wersja smakowa spokojnie zastąpi sos sałatkowy. Moją ulubioną opcją jest chilli, które wychodzi naprawdę ostre. Z kolei suszone pomidory z bazylią za każdym razem pozwalają poczuć smak Włoch.
A jakie smaki Wy lubicie najbardziej?
Próbowaliście już przygotować samodzielnie oliwę smakową?
Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..?
Zapraszam Was serdecznie na