Najlepsza zupa zielona jaką znam. Ekspresowa i smakuje nawet mojej 4 -letniej córeczce. Możesz ją podać z czym chcesz: śmietana, jogurt, grzanki, grzanki ptysiowe, prażone pestki, etc. Ma delikatny lekko słodki smak.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
- jedno opakowanie mrożonego groszku
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek smakowa (bazylia), ale może być jakakolwiek, którą lubisz
- jogurt do zabielenia
- ok 3 szklanek bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i dodaj sprasowany czosnek, nastepnie cebulę, zeszklij ją, dodaj groszek i smaź kilka minut. Zalej całośc bulionem i gotuj do momentu, aż groszek zmięknie- ok. 10 min. Zupa niech odrobinę przestygnie, później należy ją zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną lub jogurtem.
Podajemy z chrupiącymi grzankami, kiełkami, ptysiami lub dobrym chlebem.