Nietolerancje i inne aspekty zdrowotne potrafią mocno zawęzić nasz jadłospis. W dobie wszechogarniającego i kuszącego jedzenia, nie jest to zdecydowanie nic przyjemnego. Na całe szczęście dysponujemy całą masą alternatywnych rozwiązań, dzięki którym nic nie jest niemożliwe. Tak właśnie powstała bezglutenowa pizza.
Swoją drogą wspólne gotowanie w gronie znajomych okazało się zdecydowanie lepszą zabawą niż wypad na miasto.
Składnikina 6-7 sztuk:
Szklanka mąki sojowej
20g drożdży
7-8 łyżek wody przegotowanej
4-5 łyżek oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta cukru
Ulubione dodatki:
sos pomidorowy (passata)
zioła - oregano i bazylia
mozzarella
szynka
oliwki
pieczarki
rukola
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy cukier.
2. Łączymy mąkę z oliwą oraz drożdżami, solimy i wyrabiamy ciasto. Podane ilości wody i oliwy są orientacyjne – zwykle muszę dodać jeszcze nieco więcej w trakcie zagniatania, tak aby wyrobić gładkie ciasto.
3. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na około kwadrans, aby mogło wyrosnąć.
4. Formujemy z ciasta na blasze małe placki (ok. 10 cm średnicy).
5. Zwykle podpiekam dodatkowo samo ciasto przez ok. 5 min. Dopiero potem na lekko podpieczonych plackach układam dodatki wedle uznania.
6. Pieczemy przez ok. 15-20 min w temperaturze 180*C, aż ciasto zarumieni się i zacznie lekko odstawać od brzegów.
Gotowe!